Hond in de zon

Verantwoord huisdierenbezit

Een huisdier hebben is niet alleen maar lol, u heeft ook verantwoordelijkheden tegenover het dier en zijn/haar omgeving.

Verantwoord huisdierenbezit bestaat in feite uit zes belangrijke stappen die in de juiste volgorde moeten worden genomen voor het beste resultaat.

Icoon laag 1

Aanschaf, identificatie en financiën

Lang wederzijds plezier begint met een juiste keuze van het dier, zorg dat het de komende tien jaar bij uw situatie past. Een juiste registratie en identificatie voorkomt diefstal, gaat illegale handel tegen en belangrijker: bij weglopen wordt u weer met uw huisdier herenigd! Een goede zorg brengt financiële lasten met zich mee, denk hier van tevoren goed over na!

Voeding

Verantwoorde voeding

Een goede gezondheid begint met de goede voeding! Daarnaast kan gezondheidsvoeding de gezondheid zelfs verbeteren.

vaccineren of titeren

Preventie infectieziekten

Een huisdier heeft het recht beschermd te zijn tegen dodelijke ziekten, alleen u als eigenaar kan dit bewerkstelligen!

parasieten

Preventie parasitaire infecties

Parasieten kunnen ernstige ziekten veroorzaken of chronische jeuk. Daarnaast kunnen ze van dier op kinderen of volwassenen overgaan en problemen veroorzaken. Preventie voorkomt deze risico’s.

preventieve zorg en vroegdiagnostiek

Preventieve zorg en vroegdiagnostiek

Een dier bereikt veel sneller het levenseinde dan de mens, processen verlopen snel. Jaarlijkse gezondheidscontrole en in sommige gevallen bloedonderzoek helpen aandoeningen in een vroeg stadium te diagnosticeren en daarmee de prognose duidelijk te verbeteren.
Preventieve zorg omvat bijvoorbeeld sterilisatie en tandheelkundige zorg, het dier is er niet op ‘gemaakt’ om zo oud te worden dus moeten we extra ons best doen om dit wel te bereiken!

genezende en verzachtende zorg

Genezende en verzachtende zorg

Dierenartsen zullen altijd streven naar genezing met een goede levenskwaliteit als belangrijkste doel. Als genezing niet meer mogelijk is dan zal met verzachtende zorg (bv. pijnstilling) de kwaliteit van het resterende leven zo goed mogelijk bewaakt worden.

Verantwoord Huisdierenbezit

 

Medewerkers van Sterkliniek Dierenartsen bezitten ruimte kennis en ervaring om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes; heeft u stap ‘afgevinkt’ dan helpen we u graag om de volgende stap goed in te vullen want tenslotte zijn we er samen voor het welzijn van uw huisdier!

 

Waar begint verantwoord huisdierenbezit?

Tegenwoordig als je de kranten openslaat staan deze bol van de “problemen” met gezelschapsdieren. Er zijn nog steeds te veel asieldieren in Nederland en Europa, vele mensen kunnen de medische kosten niet betalen, overlast door hondenuitwerpselen op straat en helaas het ergste: bijtincidenten met honden met soms een dramatische afloop.

Als we eerlijk zijn begint al deze problematiek bij ons, het baasje! Een dralende overheid maakt vervolgens het probleem nog erger.

Aanschaf

Pasgeboren pup in handpalm

Huisdierenbezit begint met de aanschaf. Zoals bij elke aanschaf dien je te overwegen of je de financiële gevolgen kan dragen. Onderhouds- en medische kosten verschillen per diersoort en ras.

Een dierenarts heeft hier als geen ander ervaring in en kan die informatie verschaffen. Indirect betekent dit dus dat de keuze voor bijvoorbeeld een bepaald ras verstrekkende gevolgen kan hebben.

Bij een bepaalde raskeuze mag u verwachten dat bepaalde eigenschappen beter te voorspellen zijn alhoewel opvoeding een grote rol speelt. Het zou heel goed kunnen zijn dat de gewenste (karakter)eigenschappen bij meerdere rassen voorkomen die u echter onbekend zijn.

Niet zelden zijn meer onbekende rassen vaak gezonder. Ook hier kan de dierenarts een zeer belangrijke rol spelen als adviseur bij de keuze van het dier dat het meest bij uw situatie past.

De onderhoudskosten zijn goed van te voren in te schatten. Is eenmaal het volwassen gewicht van het dier naar keuze bekend dan kan eenvoudig berekend worden wat de “onderhoudskosten” per tijdseenheid zijn.

De dagelijkse voedingskosten zijn hier de hoofdmoot, aangevuld met periodieke kosten voor vaccinatie en preventief bestrijden van parasieten.

Medische kosten zijn bij sommige rassen voorspelbaar maar verder is het totaal toeval. Soms breekt een dier twee keer in zijn leven een poot en sommige eigenaren hebben soms zes generaties huisdieren zonder ook maar één gebroken poot.

Indien men denkt dat deze incidentele kosten niet zijn te dragen dan kan een verzekering uitkomst bieden, de kosten hiervan zijn goed in te schatten.

Volksgezondheid

Poes en kitten

Om veilig te kunnen leven in een dichtbevolkt land als Nederland moeten we met elkaar regels naleven. De overheid heeft de bewegingsvrijheid van met name de hond al ingeperkt.

Losloopgebieden zijn soms ver te zoeken en hele stukken in steden zijn al tot verboden gebied verklaard. Naast het verstoren van de natuur heeft dit vooral te maken met risico’s voor de volksgezondheid.

Wormeieren zijn besmettelijk voor kinderen en onderzoek wijst uit dat een groot percentage van openbare speelruimte zoals veldjes en zandbakken al vervuild zijn met wormeieren. Deze wormeieren worden door de regen uit de ontlasting gespoeld en verspreiden zich in het milieu.

Overlast door hondenuitwerpselen laat zich raden en ook hier heeft de honden- (en katteneigenaar) een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Veiligheid

Als laatste doch niet onbelangrijk: het gedrag van de hond. Een goede opvoeding is hier erg belangrijk, een eigenaar dient ten alle tijden controle over de hond te hebben, zo niet dan zijn preventieve maatregelen als een muilkorf wenselijk.

Natuurlijk vindt iedere eigenaar zijn huisdier de allerliefste en “…dat doet ie anders nooit…” is een gevleugelde kreet geworden. Wekelijks zien wij in de kliniek de ernstige gevolgen van bijtincidenten en soms zelfs met dodelijke afloop.

Wij als eigenaren moeten het voortouw nemen ander liggen maatregelen van de overheid in het verschiet: rasverboden, verbodsgebieden voor honden (en katten) of een limiet aan de grootte van de hond want kleintjes bijten als geen ander maar met minder verstrekkende gevolgen.

Sterkliniek Dierenartsen zouden een sluitende identificatie en registratie van honden en katten toejuichen, de goede hoeven dan niet onder de slechten te leiden en er zullen dan zeker minder asieldieren komen.

Vragen?

Heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt