pup

De beste voeding voor uw hond of kat

Het is nog niet zo erg als in de mensenwereld, maar in de huisdierenwereld is er ook steeds meer ruimte voor trends en marketing op het gebied van voeding. Logisch nadenken en genoeg informatie hebben is essentieel om uw huisdier gezonde voeding te bieden.

Voeding voor hond of kat

Er worden boeken over volgeschreven: de beste voeding voor uw huisdier. Zoals met zo veel zaken is het nuchtere verstand de beste raadgever.

Iedere dag eten onze huisdieren voeding, dit is een miljardenindustrie met bijbehorende marketing en consumenten die onnodig veel geld uitgeven. Hierbij enkele nuchtere feiten om u te helpen bij het maken van een keuze.

Natuurlijk of biologisch is geen argument. Deze termen worden te pas en te onpas gebruikt.

Sommige “keurmerken” zijn door de fabrikant zelf uitgeroepen en slechts zelden buiten de branche getoetst.

Plantaardig of dierlijk diervoeder

Voor het dierenlichaam geldt alleen de voedingswaarde, of eiwit dan geleverd wordt door dier of plant maakt bij gelijkwaardige kwaliteit niet uit. Miljoenen gezonde vegetariërs zijn hier het voorbeeld van.

Honden kunnen nauwelijks strikt vegetarisch leven, katten zeker niet. Bij gelijke kwaliteit kunnen honden de dagelijkse eiwitbehoefte voor een flink deel stillen met plantaardig eiwit,
100 procent vleesvoedingen zijn dus niet nodig en kosten onnodig veel slachtdieren het leven.

Kwaliteit van diervoeder

Helaas mogen van de wet geen echte kwaliteitskenmerken zoals verteerbaarheid en energie-inhoud vermeld worden op de verpakking . Meestal bevat de verpakking een meer commerciële boodschap dan een technisch/wetenschappelijke boodschap.

Het is aannemelijk dat een voeding bereid met ingrediënten geschikt voor menselijke consumptie betere kwaliteit bevat dan die geschikt voor dierlijke consumptie.

Afgekeurd vlees voor mensen gaat naar dierentuinen of “het diervoeder in” bijvoorbeeld.

Let bij aanschaf op aanwezigheid onverwijderbare batchcode en houdbaarheidsdatum.

Neutraceuticals in dierenvoer

Zoals al eerder genoemd is de wereld van dierenvoer ook aan trends onderhevig. De afgelopen jaren richten vooraanstaande fabrikanten zich op voedingen die de gezondheid van de hond extra ondersteunen door middel van toevoegingen die hier aan kunnen bijdragen.

Deze toevoegingen worden de zogenaamde neutraceuticals genoemd. Door de vaak moeilijk te onthouden namen en de soms ingewikkelde werkingsmechanismen zijn velen van deze neutraceuticals onbekend bij grote groepen huisdiereigenaren.

Er van uitgaande dat de basis wordt gevormd door een hoogwaardige voeding die de hond optimaal voorziet in zijn voedingsbehoeften en die aangepast is aan de levenssituatie van de hond kan gekeken gaan worden welke neutraceuticals nuttig kunnen zijn voor de hond. 

Er zijn drie verschillende neutraceuticals

Bijvoeden en snacks voor uw huisdier

Kauwartikelen zoals buffelhuid voor de hond komt tegemoet aan natuurlijk gedrag en is goed voor ontwikkeling van de betreffende spieren. Voed pups niet bij: dit kan groeistoornissen tot gevolg hebben.

Houd rekening met het feit dat het niet in hoeveelheid zit, kleine hoeveelheden zijn voor de hondenneus al voldoende. Wilt u de volwassen hond “verwennen” geef hem dan op een andere plaats, op een ander moment een paar van zijn eigen brokjes met heel veel lieve woordjes, dat is beter dan andere bijvoeding.

Een anekdote uit de kliniek: eigenaresse gaf tweemaal daags bij de koffie een koekje aan de Pekingees want zij nam er ook één. De Pekingees had op dat moment circa 8 kilo overgewicht. Toen ik had uitgelegd dat twee koekjes voor de Pekingees ongeveer gelijk stond aan 30 (!) koekjes per dag voor mevrouw naar verhouding was de Pekingees snel haar overgewicht kwijt.

Kies het juiste voer voor hond of kat

Er zijn enorm veel keuzes. Kies iets wat u echt vertrouwt, vraag advies aan uw dierenarts, zorg voor een volledige voeding, een voeding die alles bevat wat uw huisdier nodig heeft.

Sluit elk risico in de puppyfase uit! Voedingsfouten in de jeugd kunnen levenslange gevolgen hebben.

Blikvoer heeft voordelen maar ook beperkingen. Droogvoer: er zijn fantastische voeders en minder goede. Bij een goede droogvoeding gaat er niet snel iets mis.

Met de pot mee-eten? Kan voor de volwassen hond mits deze pot gezond en “volledig” voor de hond is. Zelf samenstellen?

Theoretisch kan het, vergt haast academische kennis en ingrediënten zijn vaak te weinig betrouwbaar qua bacteriën, voedingswaarde en/of parasieten. Doe dit niet bij de opgroeiende hond.

Vragen of twijfels?

Heeft u nog vragen of twijfels over de voeding van uw hond of kat? Neem contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt voor advies.