kitten nestje

Maak uw huisdier winterklaar

Auto's krijgen een keuring voor de winter, mensen wisselen van garderobe, maar hoe maakt uw huisdier zich klaar voor de winter?

Huisdier klaar voor de winter

Sommige huisdieren vrolijken op van lagere temperaturen en sneeuw, anderen zullen juist (luid) protesteren naar buiten te moeten: hierin zijn het net mensen. De voorbereiding om een huisdier 'winterproof' te maken is echter iets anders dan zoals wij het doen. 

Is uw huisdier winterproof?

Bij lage temperaturen worden de wegen geregeld gepekeld om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan irritatie geven aan de pootjes van uw huisdier. Ook kan ijs zich tussen kussentjes van de voet of in lange haren ophopen en dit kan irritatie geven. U kunt voor de wandeling de voetjes insmeren met vaseline of speciale balsem of uw hond speciale schoentjes aandoen. Bij thuiskomst kunt u het beste de pootjes(en vooral tussen de voetzooltjes) goed afspoelen met lauw water of eventueel preventief lange haren wegknippen. Dit geldt ook voor buitenkatten; houd de voetjes in de gaten.

Antivries is giftig

Bij vrieskou komen ook de flessen antivries weer tevoorschijn en katten vinden dit zoete goedje maar al te lekker. Helaas kan zelfs een klein druppeltje al dodelijk zijn voor de kat (en hond)! Symptomen variëren van overgeven, veel drinken en veel plassen tot neurologische verschijnselen en heeft in veel gevallen de dood als gevolg. Als u met antivries in de weer gaat, zorg er daarom voor dat u niks knoeit en het middel weer goed opbergt.

Lees hier meer over vergiftigingen bij uw hond of kat. 

Hond winterproof

Kat winterproof

Konijn klaar voor de winter

Voor konijn en knaagdieren moet u vooral aan de volgende punten denken wanneer het dier een buitenverblijf heeft:

Kortom: de winter is een prachtig seizoen maar kent wel gevaren voor uw huisdieren. Met deze tips zijn uw huisdier en u weer helemaal winterproof!

Twijfels of vragen?

Heeft u nog twijfels of vragen over hoe u uw huisdier winterklaar kan maken? Neem contact op met uw Sterkliniek in de buurt