kat nestje

Aanschaf van een kitten

Een kitten in huis, wat schattig! Maar wat komt er allemaal bij kijken? Dat leest u in dit artikel.

Aanschaf kitten

Volgens de wet mogen kittens jonger dan zeven weken nog niet uit hun nest en bij hun moeder weggehaald worden. Het lijkt erop dat een kitten in huis nemen tussen de zeven en negen weken het meest ideaal is.

Daarnaast is er sprake van een gevoelige periode waarin kittens zich het beste kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Na ongeveer negen weken is een kitten angstiger en zal het diertje meer moeite hebben om te wennen aan een nieuwe omgeving. Naast de gedragsmatige ontwikkeling is de gezondheid en de weerstand van het kitten ook belangrijk.

Kitten op consult

Als uw dierenarts willen wij graag zoveel van uw kitten en zijn/haar achtergrond om hem/haar de beste zorg te verlenen. Vragen die wij kunnen stellen zijn:

Afhankelijk van uw antwoorden, hebben wij verschillende adviezen. Hieronder volgen enkele voorbeelden met bijpassende adviezen.

Voorbeeld 1: Kitten groeit samen met moeder en één nestgenootje op in een schuur (prikkelarme omgeving zonder huiselijke geluiden en mensen). Zijn toekomstige eigenaar heeft een druk gezin maar geen katten.

Advies: Haal de kitten op zodra de wet het toelaat, dus met zeven weken. Er is sprake van een slechte socialisatie met mensen, kinderen en het diertje krijgt te weinig prikkels. Hier krijgt het kitten in zijn nieuwe omgeving wel mee te maken. Voorkeur is twee kittens nemen, zodat de kitten zijn sociale vaardigheden kan blijven ontwikkelen. Bezoek het kitten in de tussentijd zoveel mogelijk. Als de kitten thuis komt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts voor een gezondheidscheck.


Voorbeeld 2: Kitten groeit samen met moeder en twee andere kittens op in de woonkamer. Er komen regelmatig vreemde mensen over de vloer. Bij de nieuwe eigenaar zijn er kinderen en drie jonge sociale katten (katten die met elkaar spelen, elkaar wassen en met elkaar slapen).

Advies: Haal de kitten op rond negen weken, zodat het nog niet zo terughoudend is om te wennen. Er zijn namelijk geen kinderen aanwezig op de opgroeilocatie, maar wel in de nieuwe omgeving. Dankzij de aanwezigheid van andere sociale katten kan de kitten ook in de nieuwe omgeving sociale vaardigheden blijven ontwikkelen. Vergeet geen gezondheidscheck en vaccinatie bij de dierenarts na thuiskomst.


Voorbeeld 3: Kitten groeit op in de woonkamer bij een gezin met kinderen, honden en katten. Er komen veel vreemde mensen over de vloer. Bij haar toekomstige eigenaar zijn er ook kinderen maar geen andere katten aanwezig. De nieuwe eigenaar wil het bij één kat houden.

Advies: Haal het kitten op rond 14 weken. Dit kitten doorloopt een gewenste socialisatie met mensen en andere dieren en ervaart voldoende prikkels. Er is ook niet iets waar de kitten nog aan moet wennen in de nieuwe omgeving. Door het kitten tot 14 weken op de opgroeilocatie te laten kan het daar sociale vaardigheden leren, dit is niet mogelijk in de nieuwe omgeving omdat er geen andere katten zijn. Informeer bij het ophalen of de kitten twee keer gevaccineerd is.


Voorbeeld 4: Kitten groeit op met moeder en nestgenoten in een aparte kattenkamer (vaak bij fokker). Er komen weinig vreemde mensen over de vloer, zeker de eerste weken. Kitten komt bij een jong stel (nog) zonder kinderen en zonder katten, maar met een druk sociaal leven.

Advies: Haal de kitten op rond negen weken. Er is namelijk sprake van een beperkte socialisatie met mensen en onvoldoende prikkels. Neem bij voorkeur twee kittens zodat het kitten sociale vaardigheden kan blijven ontwikkelen. Indien de fokker gebonden is aan de regels van de rasvereniging (vaak 13 weken): bezoek de kitten zoveel mogelijk en vraag de fokker om de kittens dagelijks uit de kattenkamer te laten en in aanraking te laten komen met huiselijke geluiden en onbekende voorwerpen. Informeer bij ophalen of de kitten(s) gevaccineerd zijn.

Kitten bij kat laten wennen

Heeft u al een kat? Of wilt u twee onbekende katten in huis nemen? In beide gevallen is het zeer af te raden om de dieren direct bij elkaar te plaatsen. Katten zijn territoriaal en hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen.

Hieronder staat een schema dat gevolgd kan worden om de katten te introduceren. De duur van deze introductie ligt tussen de twee dagen en twee weken, uitzonderingen daargelaten.

Natuurlijk is de verloop van het proces afhankelijk van de achtergrond en karakters van de katten.

Het is bovenal belangrijk om de tijd te nemen. Als het niet goed gaat, bij welke stap dan ook; ga terug naar wel het goed ging - of dit nu één of twee stappen terug zijn.