Kat op tafel

Artrose kat

Katten zijn van nature atleten, maar op termijn kan hun actieve manier van leven z’n tol gaan eisen. Dat kan betekenen dat een kat kan gaan lijden aan ongemakken en pijntjes aan de gewrichten.

Gewrichtsaandoeningen komen veel voor bij katten, ongeveer één op de drie katten heeft hier last van. Van alle katten die ouder zijn dan twaalf jaar lijdt zelfs negentig procent aan een gewrichtsaandoening. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd.

Artrose bij katten

Bij artrose breekt het kraakbeen sneller af dan dat er nieuw kraakbeen ontstaat. In plaats van het kraakbeen vormen zich botwoekeringen rond het gewricht.

Dit proces gaat gepaard met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn. De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk erger.

Bij de kat komt artrose het meest voor in het ellebooggewricht. Daarnaast kan artrose ook in de heupen, knieën en de rug ontstaan.

Hoe herken ik gewrichtsproblemen bij mijn kat

Omdat katten relatief klein en erg lenig zijn, kunnen ze de problemen die veroorzaakt worden door gewrichtsproblemen gemakkelijk verbloemen. In tegenstelling tot honden, lopen katten met gewrichtsproblemen meestal niet mank.

Wel vertonen katten met gewrichtsproblemen vaak subtiele en kleine veranderingen in hun gedrag en houding zoals:

algemeen

Artrose kat behandelen

Artrose is een aandoening die niet te genezen maar wel behandeld kan worden. Met een adequate behandeling kan de kat nog een plezierig en lang leven zonder pijn hebben.

Medicatie 

De behandeling die het snelste effect heeft, is ongetwijfeld de toediening van een speciale pijnstiller voor katten. Uw dierenarts kan deze voorschrijven.

Beweging

Rustig spelen helpt ook om uw kat alert en actief te houden. Creëer gemakkelijk bereikbare plaatsen waar uw kat zich thuis voelt.

Overgewicht bestrijden

Overgewicht geeft extra belasting van de gewrichten, dus u helpt uw kat door hem niet te zwaar te laten worden. Als uw kat te zwaar is, vraag dan uw dierenarts om een dieetadvies. Echter, laat uw kat nooit vasten!

Omgeving en verzorging

Zet het voer op een plaats waar uw kat gemakkelijk bij kan en niet teveel hoeft te springen. Kattenbakken met lage zijkanten zijn vaak prettiger omdat ze hier gemakkelijker in kunnen komen.

Merkt u dat uw kat moeite heeft zich te wassen, help ‘m dan een handje door de vacht regelmatig zachtjes te kammen of te borstelen.

Speciale voedingssupplementen

Als uw kat gewrichtsproblemen heeft, kan uw dierenarts u voedingssupplementen aanraden. Deze kunnen helpen de normale functionaliteit van de gewrichten en pezen te behouden. Voor meer informatie, raadpleeg uw dierenarts.

Twijfels of vragen?

Heeft u twijfels of vragen? Neem dan contact op met uw Sterkliniek bij u in de buurt. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek