kat dierenarts

Blaasproblemen bij de kat

Blaasproblemen bij katten kunnen zowel op zichzelf staand als symptomen van andere ziektes zijn.

Blaasproblemen bij de kat

Uw kat kan verschillende problemen aan de blaas krijgen, en sommigen hiervan kunnen ook symptomen zijn voor andere ziektes. In dit artikel worden de meest voorkomende blaasproblemen bij katten besproken.

Blaasontsteking bij katten

Bij blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor uitermate gevoelig: elke druppel urine die vanuit de nieren in de blaas terechtkomt, wekt een spastische samentrekking van de blaas op. De kat zit dan ook vrijwel continue te persen. Bij blaasontsteking blijft vrijwel geen enkele kat zindelijk

Symptomen blaasontsteking bij kat

Meestal doet een kat met blaasontsteking heel vaak kleine, bloederige plasjes. Soms loopt de kat voortdurend te druppelen, of zit de kat continue te persen en komt er niets of slechts een druppeltje.

Bij deze verschijnselen laten we de kat altijd langskomen voor een lichamelijk onderzoek, met het verzoek om wat urine mee te brengen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gecontroleerd of de blaas leeg is of juist overvol.

Vooral bij katers kan namelijk een dichtzitten van de plasbuis als complicatie van blaasontsteking - in het bijzonder door gruis - optreden. De kat perst dan (in het begin) wel alsof hij moet plassen, maar er komt vrijwel niets. De blaas raakt dan overvol, de nieren kunnen uiteindelijk ook geen urine meer kwijt aan de blaas en raken gestuwd. Het dier vergiftigt dan zichzelf en raakt in shock.

Als er niet snel ingegrepen wordt bij een verstopping van de plasbuis leidt dit onherroepelijk tot de dood. Zelfs indien de plasbuis ontstopt wordt en de shock bestreden, kan het dier overlijden omdat andere organen (nieren, hart, lever) al teveel te lijden hebben gehad.

Behandeling blaasontsteking bij kat

De bestrijding van een blaasontsteking bestaat uit pijnstillers/ontstekingsremmers om de blaaskrampen dragelijker te maken. Om een infectie zo snel mogelijk ‘uit te spoelen’ is het raadzaam de kat zoveel mogelijk te laten drinken, wat ook weer het makkelijkst gaat door nog uitsluitend natvoer te geven.

In slechts vijf procent van de gevallen wordt de blaasontsteking bij de kat veroorzaakt door een bacterie. In deze gevallen is het ook nodig een antibioticumkuur te geven.

In enkele gevallen blijft blaasontsteking ondanks een grondige behandeling terugkomen. Dan blijkt er soms sprake te zijn van blaasstenen of van poliepen in de blaas. Een röntgenfoto of een echo kan deze boosdoeners aantonen, waarna operatieve verwijdering de problemen moet verhelpen.

Een slechte reactie op de gebruikte antibiotica kan het gevolg zijn van een infectie door een hardnekkige, slecht te behandelen bacterie. Om deze op te sporen kan urine verzameld worden door een blaaspunctie en door het laboratorium onderzocht worden op de aanwezige bacteriën.

Blaasgruis bij katten

Blaasgruis kan een gevolg zijn van blaasontsteking, maar is bij de kat vaak juist de veroorzaker. Indien een kat blaasgruis vormt, is de kans op het ontstaan van een plasbuisverstopping natuurlijk veel groter. Bovendien vormt het gruis een uitstekende voedingsbodem voor infecties.

Blaasgruis moet dan ook grondig bestreden en voorkomen worden middels een passend dieet, om herhaaldelijk optreden van blaasontstekingen en een verstopping van de plasbuis te voorkomen.

Er zijn verschillende vormen van blaasgruis:

Behandeling van blaasgruis

In alle gevallen is het geven van uitsluitend nat voer (dus uit blik of kuipje of geweekt droogvoer) voor de behandeling en preventie van blaasproblemen heel sterk aan te raden.

In de natuur zou een kat namelijk dierlijke prooien eten. Die bestaan voor 75 procent uit water. Kattenbrokjes bestaan voor slechts vijf tot tien procent uit water: de rest van het voor de kat benodigde vocht moet hij of zij opnemen door te drinken.

Helaas hebben katten een slecht dorstmechanisme: ze drinken minder dan goed voor ze is. Met een dieet van uitsluitend nat voer nemen ze meer water op en produceren meer urine dan met droog voer en zelf water drinken.

Blaasgruisdieet

Blaasgruis gaan we te lijf met een (levenslang) dieet, wat bij voorkeur uit natvoer zou moeten bestaan óf uit een dieet dat de kat meer laat drinken en plassen dan gemiddeld.

Dit omdat in minder geconcentreerde urine (zoals die op natvoer geproduceerd wordt) de kans op kristalvorming veel kleiner is. De minerale samenstelling van dit dieet en de zuurgraad van de urine op dit dieet zijn zodanig dat de kans op neerslaan van bepaalde mineralen als kristallen of gruis minimaal is.

Het juiste dieetvoer

Naast dit dieet dient u geen andere voeding of extraatjes te geven omdat die de minerale samenstelling van de urine en de zuurgraad kunnen verstoren en daarmee weer blaasgruis kunnen veroorzaken. U krijgt een dieetmerk mee waar wij volledig achterstaan.

In het zeldzame geval dat uw kat deze voeding na drie dagen nog niet eet, (katten hebben minimaal drie dagen nodig om aan een nieuwe voeding te wennen!) lossen wij dit voor u op: brengt u de meegekregen voeding dan retour, dan geven wij u een bruikbaar alternatief mee.

Voor het afhalen van diëten en medicijnen kunt u dagelijks terecht aan de balie van onze praktijk. Dergelijke diëten mogen uitsluitend via de dierenarts verkocht worden, omdat het diëten zijn waar een medisch (onder andere urine- en/ of bloed)onderzoek aan vooraf gaat en verdere medische begeleiding bij nodig is.

Dierenspeciaalzaken verkopen soms voedingen die volgens hen aan de eisen van een blaasgruisdieet voldoen. Alle diëten die onder die noemer door dierenspeciaalzaken verkocht zijn blijken bij narekenen echter niet aan de eisen te voldoen en veroorzaken dan het terugkeren van de klachten.

Spastische blaas

Heel zelden blijkt een kat afwijkend te plassen terwijl geen infectie, stenen, blaasgruis of poliepen aanwezig zijn. Dan is er sprake van een spastische blaas.

Zodra een kat onder stress staat, fungeert de blaas als zwakke plek en zal een blaasspasme al gauw leiden tot weer een nieuwe blaasontsteking. Behandeling van dit spasme is erg lastig en helaas niet altijd succesvol.

In ieder geval zal nog uitsluitend natvoer verstandig zijn. Uiteraard is het raadzaam om voor de kat stressvolle omstandigheden zoveel mogelijk te vermijden. Medicijnen om de blaas te helpen ontspannen kunnen eveneens een bijdrage aan de preventie van de plasklachten leveren.

Herhaaldelijk urineonderzoek

De urine wordt onderzocht om de diagnose met zekerheid te stellen. Tevens wordt gekeken naar de zuurgraad van de urine en de aanwezigheid van eventuele kristallen. Kristallen zijn namelijk een verklikker van blaasgruis.

Aan het eind van de kuur met ontstekingsremmer (en in sommige gevallen ook antibioticum) wordt de urine onderzocht om vast te stellen of de behandeling afdoende is geweest.

Op de praktijk hebben we speciale kattenbakkorrels (Katkor®), waarmee gemakkelijk en veilig urine van een kat op te vangen is. Voor de betrouwbaarheid van het urineonderzoek is het heel belangrijk dat de urine voor het onderzoek zo vers mogelijk is. Dat wil zeggen dat de urine niet ouder mag zijn dan één uur.

Het is dan ook handig de urine op te vangen op een tijdstip, waarop u het direct naar de praktijk kunt brengen om het te laten onderzoeken.

Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze brief verzoeken we u om contact op te nemen.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek