kat dierenarts

De oudere kat en hoe haar te verzorgen

Net zoals bij mensen, worden katten ook vaak ouder door betere voeding en zorg. Dat betekent dus ook ouderdomskwaaltjes, en hoe tonen zich die bij katten?

De oudere kat

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de laatste tien jaar het aantal katten van tien jaar of ouder met 15 procent is gestegen, onder andere door betere voeding en diergeneeskundige zorg. Naar verwachting is het beeld in Nederland vergelijkbaar.

Dat is goed nieuws, want uiteraard is het streven van elke eigenaar om hun maatje zo lang mogelijk bij zich te houden. Wat daarbij goed bewaakt moet worden, is de kwaliteit van leven. Katten zijn bijzondere wezens, zo ook in hun ziekteverloop.

De meeste katten leven volgens een vast patroon en pas als het écht niet meer gaat, laten ze dit varen, wat het voor de eigenaar heel lastig maakt om ziekte tijdig te onderkennen. Zo zal een kat met een slecht gebit blijven eten en een kat met artrose zo lang mogelijk op de vensterbank blijven springen.

Ouderdomskwaaltjes kat

Signalen die aangeven dat het minder goed gaat met uw kat, kunnen zijn:

Katten zijn meesters in het verbergen van hun ziekteverschijnselen, op het moment dat ze zichtbaar worden is het ziekteproces vaak al veel verder gevorderd dan in eerste instantie gedacht wordt.

Let daarom goed op bovenstaande signalen en laat uw kat regelmatig controleren door uw dierenarts.