Kat opspringen

Feline Eosinofiel Granuloom Complex (FEGC)

De eosinofiele granulocyt is een witte bloedcel en heeft een taak in het afweersysteem van de kat. Normaal gesproken reageert de cel wanneer er lichaamsvreemde cellen het lichaam binnendringen, het zal proberen de indringer te doden door blaasjes met afweerstoffen los te laten.

In het geval van het eosinofiel granuloom complex blijven de cellen langer dan noodzakelijk in de huid aanwezig en laten ze de afweerstoffen los zonder dat er lichaamsvreemde cellen aanwezig zijn.

Verschillende soorten van het eosinofiel granuloom complex bij uw kat

Er zijn 3 verschillende uitingsvorming van hetzelfde ziektebeeld, ze kunnen los van elkaar voorkomen of tegelijkertijd tot uiting komen.

Het eosinofiel granuloom

Een granuloom heeft de vorm van een bult en komt meer boven het huidoppervlak uit.

Eosinofiel granuloom op de buik

Ze kunnen ook achterop de tong gevonden worden. De eosinofiele plaque Dit is een grote wat vochtige, kaal gelikte en ontstoken platte plek op de huid. Ze worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en in de liezen. Katten likken hier vaak constant aan.

De Eosinofiele Plaque

Dit is een grote wat vochtige, kaal gelikte en ontstoken platte plek op de huid. Ze worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en in de liezen. Vaak likken katten hier constant aan.

Eosinofiele Plaque op de buik richting lies

De buik, de lies, de binnenkant van de achterpoten zijn vaak de voorkeursplaatsen. De plekken gaan gepaard met vaak heftige jeuk.

Het eosinofiele ulcus

Deze zien we vooral in de bek en aan de bovenlip van de kat. Het eosinofiele ulcus wordt vooral bij katers gezien met een gemiddelde leeftijd van 5,5 jaar.

Er kunnen grote zweren ontstaan waarbij het lijkt of er een groot stuk van de liphuid ontbreekt.

Eosinofiele ulcus op het verhemelte 

De pijnlijkheid valt meestal mee, hoe chronischer het wordt, hoe meer de pijn toeneemt. Deze zweren kunnen tot ver op het verhemelte doorlopen. Soms zitten ze meer achterin de bek.

Oorzaak van het eosinofiel granuloom complex

De oorzaak van dit complex is nog niet geheel duidelijk. Wel wordt het vaak met een allergie geassocieerd, het kan dan gaan om een vlooienallergie of een allergie tegen iets in de omgeving (mijten, pollen, grassoorten etc).

Diagnose van het eosinofiel granuloom complex

Omdat veel van deze huidafwijkingen verwarrend veel lijken op ontstekingen waarvoor wel een oorzaak is te vinden (bij plaque’s) of op tumoren (granulomen) is het in sommige gevallen raadzaam de huid te onderzoeken doormiddel van het nemen van een biopt.

De diagnose van het Eosinofiel Granuloom Complex is gebaseerd op het klinische beeld (de drie hierboven).

Biopt

Een definitieve diagnose kan alleen worden gesteld op basis van het nemen van een biopt. Dit biopt sturen wij op naar pathologie.

Primaire oorzaak en oplossing

Voor alle beelden van EGC geldt dat de voornaamste opgave bij het instellen van een therapie het opsporen van een primaire oorzaak is. Daarbij dient, zoals al werd vermeld, vooral te worden gedacht aan overgevoeligheidsreacties als een vlooienallergie, voedselovergevoeligheid of atopie.

Behandeling van het eosinofiel granuloom complex

Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt of het biopt levert de diagnose ‘eosinofiel granuloom complex’ op, dan wordt allereerst gezocht naar een bron waarvoor de patiënt allergisch zou kunnen zijn. Dit betekent dat de vlobestrijding wordt geoptimaliseerd en dat vervolgens een dieettest uitgevoerd kan worden. Wanneer dit niet tot een volledig herstel leidt wordt uiteindelijk prednison of cyclosporine ingezet.

Symptomatische behandeling

Lukt het niet om een primaire oorzaak te vinden, of lukt het niet deze te elimineren, dan rest alleen een symptomatische behandeling in de vorm van cyclosporine, corticosteroïden, of omega 3 vetzuren.

De therapie is afhankelijk van de duidelijkheid van de mogelijke oorzaak en ernst van de aandoening. Uiteraard kunnen wij u daar in voorlichten en begeleiden bij de therapie.

De prognose voor uw kat

De resultaten van behandeling van EGC of FEGC bij katten zijn wisselend.

Medicinale behandeling

Wanneer een bron voor de allergie wordt gevonden en kan worden vermeden is de kans op succes groot. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden is de ene kat na en periode met prednison te zijn behandeld, van de plekken af.

Levenslang medicijnen

Anderen hebben levenslang medicijnen nodig, hierbij wordt altijd gestreefd naar een zo laag mogelijke onderhoudsdosering.

Twijfel over ECG bij uw kat?

Twijfelt u of uw kat de symptomen uit dit artikel vertoont? Neem contact op met een Sterkliniek in de buurt om een afspraak met een dierenarts te maken.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek