Dierenarts met kat

Help, mijn kat heeft een hartruis!

Tijdens het lichamelijk onderzoek van uw kat kan worden geconstateerd dat uw kat een hartruis heeft. Wat betekent hartruis precies voor katten? En kan een mogelijk hartprobleem behandeld worden?

Tijdens een inenting, de jaarlijkse controle of op een consult kan hartruis bij uw kat worden geconstateerd. Wat is hartruis bij katten?

Wat is een hartruis bij katten?

Een hartruis is een extra bijgeluid op het hart van uw kat dat met de stethoscoop gehoord kan worden. Dit geluid kan een abnormale werveling in het hart zijn ten gevolge van een klepgebrek, een vergrote hartspier, maar er kan ook niets met het hart aan de hand zijn.

In het laatste geval kan bijvoorbeeld stress, bloedarmoede of een verhoogde bloeddruk voor een veranderde bloedsomloop zorgen en daardoor voor een extra bijgeluid.

Een 'Gallopritme' bij uw kat

Naast een hartruis kan er ook een ‘gallopritme’ gehoord worden. Normaal gesproken bestaat een hartslag uit twee hartetonen, ‘brr-tup’ die bij een kat een snelheid van 120 -180 hartslagen per minuut telt. Als er een gallopritme gehoord worden zijn er in plaats van twee drie hartetonen aanwezig.

Een gallopritme ontstaat door een afwijkende vulling van het hart, dit kan komen door een verdikte hartspier.

Hoe vaak hebben katten een hartruis?

Hoe vaak er sprake is van een hartkwaal als er een hartruis wordt gevonden varieert per onderzoek. In Nederland is daar in 2010 onderzoek naar gedaan.

Daarbij werd er bij katten met een hartruis zonder klachten een hartecho uitgevoerd. Bij 88% van de katten was er sprake van een hartziekte.

Hoe vaak een hartruis voorkomt bij katten verschilt per leeftijdscategorie. Bij jonge volwassen katten(6-12 maanden) werd bij 24% een hartruis gevonden, terwijl dit bij oudere katten(boven de 9 jaar) steeg tot wel 60%!

Veel voorkomende hartaandoening bij de kat: HCM

Een veel voorkomende hartaandoening bij katten is hypertrofische cardiomyopathie (HCM), dit is een verkregen en genetische aandoening.

Hartziekten bij katten herkennen

De symptomen van hartziekten kunnen behoorlijk variëren. Mogelijke symptomen bij katten die lijden aan hartziekten:

Risico hartziekten bij katten

Door bepaalde hartziekten is er een verhoogd risico op bloedstolsels. Deze kunnen vastlopen in de slagader naar de ledematen toe waardoor een plotseling een pijnlijke verlamming van de achterhand optreedt. In een uiterst geval kan er een plotselinge dood optreden.

Wanneer dierenarts inschakelen?

Een kat zonder hartruis kan nog steeds een hartziekte hebben, en een kat met lichte hartruis kan er geen hebben. Als er een hartruis geconstateerd wordt ligt het aan de leeftijd van de kat wat voor stappen er ondernomen kunnen en/of moeten worden.

Daarbij geldt dat op jonge leeftijd er een hartecho zal worden aangeraden en op oudere leeftijd er naast een hartecho ook een bloedonderzoek naar de schildklier gedaan kan worden en er een bloeddrukmeting verricht kan worden.

Wat kan de uitkomst van een hartecho voor u betekenen?

Tijdens een hartecho worden er metingen gedaan naar de dikte van het hart en of er abnormale wervelingen aanwezig zijn in het hart. Als er een verhoogd bloedstolsel risico is door abnormale wervelingen, kan er een anti-stollingsmiddel worden voorgeschreven.

Soms wordt er voor gekozen de hartfrequentie te verlagen met bepaalde medicatie. De medicatie heeft een levensverlengend doel, maar kan een hartaandoening niet verhelpen. Ook kan er met de uitslag van een hartecho een indicatie worden gegeven van het risico van een narcose.

Wat is de prognose van een kat met een hartruis?

Dit verschilt erg per hartaandoening en leeftijd van de patiënt. Als bijvoorbeeld een hartruis door een verhoogde bloeddruk en/of door een schildklieraandoening komt, kan deze verdwijnen en het hart weer volledig normaal worden!

Een prognose kan niet op basis van het algemeen onderzoek gegeven worden, alleen als er een hartecho gedaan wordt kan daar iets over gezegd worden.

Mocht uw kat een hartaandoening hebben verdient het aandacht om af en toe de ademhaling van uw kat te tellen. Een kat die rustig ligt te slapen, zal minder dan 30 ademteugen per minuut halen.

De ademhaling is te controleren door het op en neer gaan van de borstkas te tellen.

Vragen of twijfels?

Mocht u vragen hebben over hartkwalen of u wilt uw kat laten nakijken neem dan contact op met uw lokale Sterkliniek.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek