Kat liggend op grond

Help, mijn kat hoest!

Katten tonen hoestklachten vaak op een bescheiden manier, ze strekken hun hals, maken een zacht hoestgeluid en trekken daarbij hun buik in. Een vrij onschuldige beweging wat een ernstige oorzaak kan hebben.

Hoesten wordt veroorzaakt door een irritatie van de luchtwegen, deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben:

Hartproblemen bij de kat veroorzaken zelden hoestenklachten, in tegenstelling tot de hond

Hoesten door Longontsteking / longworm

In het geval van een longontsteking is de kat niet alleen aan het hoesten maar is vaak algemeen ziek met klachten als lusteloosheid, koorts en/of niet willen eten.

Een longworminfectie kan lang onopgemerkt blijven en veroorzaakt pas klachten als de wormen in grote hoeveelheden aanwezig zijn.

De longworminfectie is niet altijd te zien op een röntgenfoto, maar is met behulp van een ontlastingsonderzoek wel aan te tonen.

Tumoren

Wanneer er tumoren groeien in de longen heeft dit direct effect op de belastbaarheid van de longblaasjes wat benauwdheid tot gevolg heeft. Het kan zijn dat uw kat hierdoor hoest. De tumoren kunnen op de luchtwegen drukken wat tot hoesten leidt. Longtumoren kunnen secundair (uitzaaiing) zijn van een tumor elders in het lichaam. 

Vreemd voorwerp

Als het hoesten bij uw kat heel acuut is ontstaan kan er ook sprake zijn van een vreemd voorwerp, zoals bijvoorbeeld een grasspriet die irriteert. Het kan zijn dat u hiervoor naar de dierenarts moet. Neem contact op met uw dierenarts.

Kat hoest door bronchitis / astma

Astma en (chronische) bronchitis worden vaak in één adem genoemd. In beide gevallen is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Bij astma zijn de klachten aanvalsgewijs en veroorzaakt door een allergische reactie. Bronchitis is een reactie op irriterende stoffen zoals sigarettenrook en (fijn)stof.

Behandeling bronchitis / astma

Het type behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Ernstig benauwde katten moeten worden opgenomen en met extra zuurstof worden verpleegd.

In mildere gevallen kan medicatie thuis een uitkomst bieden. Dat kan in tabletvorm, maar de beste manier is om de medicatie in te ademen, zogenaamde pufjes.

De meeste katten accepteren, mits langzaam opgebouwd, het inademen van de medicatie goed. Op deze manier komt de medicatie direct waar het nodig is en is er minder kans op bijwerkingen.

Diagnose hoestende kat

Om een diagnose te kunnen stellen is vrijwel altijd aanvullende diagnostiek nodig in de vorm van röntgenfoto’s, een scopie van de luchtwegen en/of ontlastingsonderzoek.

Voorkomen van hoestklachten bij uw kat

Natuurlijk is het ontstaan van de bovenstaande klachten niet geheel te voorkomen, maar er zijn wel factoren die bijdragen aan een goede gezondheid.

Het is belangrijk om de kat in goede conditie te houden, overgewicht te voorkomen en in huis irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, geurende bloemen of parfum, zoveel mogelijk te vermijden.

Ontwormen 

Wanneer de kat vier keer per jaar ontwormd wordt of als er een ontlastingsonderzoek plaats vindt, kan een eventuele longworminfectie tijdig worden bestreden om ernstige gevolgen te voorkomen.

Twijfels of vragen?

Heeft u nog vragen of twijfelt u over de gezondheid van uw kat? Neem vrijblijvend contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek