kat dierenarts

Kiest u voor een kat of kitten?

Veel mensen zullen geneigd zijn om bij het aanschaffen van een kat gelijk kittennestjes op te zoeken, maar er zijn ook voordelen aan het kiezen voor een volwassen kat. En waar moet u verder bij deze keuze over nadenken?

Kitten of kat?

Veel mensen kiezen voor een kat omdat het een leuk, gezellig en eigenzinnig dier is. Helaas bestaat er soms nog het misverstand dat een kat makkelijker te houden is dan een hond. Wat veel mensen denken: een kat vereist geen uitlaatbeurten, wel zo gemakkelijk.

Maar een kat heeft ook verzorging en aandacht nodig! Wanneer u een kitten of volwassen kat aanschaft, moet u met een aantal zaken rekening houden. Deze stippen we aan in dit artikel.

Opvoeding

Het houden van een kat moet natuurlijk voor alle partijen (u, uw eventuele huisgenoten én uw kat) iets toevoegen. Probeer daarom de kat te leren wat wel en niet gewenst is in huis.
Een kat valt net zo veel te leren als een hond, alleen komt er meestal meer geduld bij kijken.

Een veel voorkomend probleem is onzindelijkheid. Daarom is het erg belangrijk om voldoende, prettige, en goed gepositioneerde kattenbakken te verschaffen.

Zorg er voor dat u regelmatig met uw kat speelt of dat hij/zij genoeg speeltjes heeft om zichzelf te vermaken. De jongere kat beoefent hiermee zijn jachtgedrag, maar ook voor fysieke gezondheid en om verveling te voorkomen is spelen belangrijk.

Raskat of kruising?

Wordt uw nieuwe aanschaf een raskat of een kruising? Vaak kiest men een kat om zijn uiterlijk, maar wat eigenlijk minstens zo belangrijk is, is het karakter.
Elk ras heeft, naast fysieke kenmerken, namelijk ook geheel eigen gedragskenmerken. Daarom is het belangrijk om dit in beschouwing te nemen voor u verliefd wordt op een kitten.

Asielkat of kitten?

Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. Een kat kost geld, soms bij de aanschaf, maar vooral ook de rest van zijn leven. Een gratis op te halen kitten lijkt voordeliger, maar moet bij de nieuwe eigenaar tweemaal gevaccineerd worden, meermaals ontwormd worden, en in de meeste gevallen gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Bij het adopteren van een kitten of kat uit het asiel worden vaak adoptiekosten in rekening gebracht, maar deze dieren zijn wel al reeds ontwormd en gevaccineerd. Soms krijgt u zelfs (flink) korting op de sterilisatie of castratie op latere leeftijd.

Wanneer neem je een kat?

Er zijn dus verschillende punten om bij te stil te staan voor u een jong of oud(er) dier aanschaft. Houd ook rekening met vakanties: wie verzorgt het diertje dan?

Kortom: het is erg belangrijk om goed na te denken bij de aanschaf van een kat.

Veel gedragsproblemen eindigen voor de kat in het asiel, terwijl dit vaak voorkomen had kunnen worden. En mocht het ondanks de goede zorgen bij de opvoeding toch nog mis gaan: veel gedragsproblemen zijn op te lossen!

Sterkliniek dierenartsen Hillegom wil graag haar steentje bijdragen om het samenleven met de kat en de mens zo plezierig mogelijk te maken voor beide partijen.

Hiertoe verdiepen wij ons niet alleen in de gezondheid, maar ook het gedrag van katten.

Heeft u vragen over de aanschaf van een kat, over de opvoeding, over bepaald gedrag van uw kat of over andere kattenweetjes, neemt u dan gerust contact met ons op.