kat in boom

Kattenaids of FIV

FIV of kattenaids is een virus dat door bloed of sperma kan worden overgebracht. Een kat kan een drager zijn zonder symptomen te hebben.

Kattenaids of FIV

Kattenaids virus of FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus) is wereldwijd een belangrijke veroorzaker van ziekten bij de kat. Het virus wordt overgebracht via bloed en sperma.

Net als bij mensen kunnen katten (langdurig) drager zijn, zonder daadwerkelijk symptomen te hebben. Zeker wanneer zij nog maar kort geleden werden besmet met het FIV virus.

Sterker nog, bij sommige dieren komen we er nooit achter of zij FIV positief zijn, simpelweg omdat er helemaal geen klachten zijn. Deze katten hebben dus ook een normale levensverwachting.

Helaas zal het merendeel van katten met kattenaids of FIV vroeg of laat ziek worden. Dit heeft alles te maken met het immuunsysteem wat langzaam maar zeker steeds slechter wordt. Het virus is niet overdraagbaar op mensen.

Verspreiding kattenaids

Wanneer katten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn en vrij zijn te gaan en staan waar ze willen lopen zij meer risico. Katers zullen vechten, poezen laten zich dekken.

Fokkers zijn erg alert op hun fokdieren en een goede fokker zal dan ook zeker de moeite hebben genomen de dieren eerst te testen alvorens ze in te zetten in de fokkerij. Door testen, castreren en steriliseren wordt besmetting zo veel mogelijk beperkt.

Symptomen van kattenaids of FIV

Niet altijd is er direct een vinger op te leggen of de kat ‘gewoon’ ziek is of aan kattenaids lijdt. Onderzoek en tests kunnen uitwijzen of het ziek zijn op zichzelf staat of te herleiden is naar kattenaids. Toch zijn er een aantal zaken waar wij in de kliniek erg alert op zijn.

In de eerste twee tot vier weken na besmetting kan de kat een korte periode ziek worden. Koorts, opgezette lymfeknopen hebben, niet lekker in zijn of haar vel zitten. Meestal gaat dit vanzelf weer over en de kat lijkt gezond. Maar draagt uiteraard het virus met zich mee.

Daarna volgen andere symptomen:

Infecties komen steeds terug of verergeren. Ook zullen veel infecties niet reageren of verdwijnen na behandeling.

Diagnose kattenaids of FIV

Om erachter te komen of de verdenking van kattenaids of FIV terecht is, is bloedafname noodzakelijk.

Kattenaids of FIV kan ontdekt worden door diverse bloedtesten. Uitslagen van deze tests kunnen in sommige gevallen niet 100 procent betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer de kat in de beginfase van de infectie besmet wordt.

Het beste is om dan acht tot 12 weken later nog eens te testen. Het kan gebeuren dat de test negatief is. De test geeft dan aan dat de kat niet besmet zou zijn.

Wanneer de kat wel symptomen heeft en dus toch echt verdacht wordt van FIV, wordt het bloedmonster naar een extern en gespecialiseerd laboratorium gestuurd. Daar worden dan andere testmogelijkheden gebruikt.

Prognose kattenaids (FIV)

Er bestaat geen vaccinatie tegen kattenaids. Elke kat die buiten komt, loopt risico op het virus. Kattenaids is niet te genezen, maar is wel mee te leven.

Zorg ervoor dat de ziekteverschijnselen (koorts, benauwdheid etc.) worden behandeld, neem geen nieuwe katten in huis en zorg voor een goede weerstand.

Door vaccinaties tegen andere ziektes en goede voeding zal de kat beter bestand zijn tegen de ziekteverschijnselen die bij kattenaids kunnen ontstaan. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek