Zwart witte kat likt neus

Waarom plast mijn kat naast de kattenbak?

Erg vervelend. U heeft er alles aan gedaan om de kat op de bak te laten plassen. U heeft de kattenbak verschoont, andere soorten grit geprobeerd, de bak op een andere plek gezet en alle afleiding in de ruimte weggehaald.

Toch plast uw kat sinds kort naast de bak. Dit is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten en daarom zeker geen reden tot paniek.

Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn die in dit artikel worden beschreven. 

Uw kat keert zich af tegen het grit

De eerste stap is het controleren van de kattenbak. Het kan zijn dat het gebruikte grit uw kat niet bevalt, de kattenbak niet schoon genoeg is, de kattenbak te klein is, uw kat liever geen kap op de bak heeft of juist wel en misschien wil hij liever iets zachts om op te plassen.

Door alles na te gaan en stap voor stap te veranderen kunt u erachter komen wat de oorzaak is. Het is heel belangrijk om de bak schoon te houden en dagelijks (!) de ontlasting en urine eruit te scheppen. Soms is een extra bak ook de oplossing.

De plaats van de kattenbak staat hem niet aan

De plaats van de bak kan ook storend zijn voor uw kat. Ook al staat de kattenbak op dezelfde plek als altijd. Het kan dan zijn dat er andere spullen rondom de bak staan die de kat als afleidend ervaart, zoals voer- en drinkbakjes, schoenen, dozen en kinderspeelgoed.

Ook kan de geur van andere katten afschrikken. Zorg er daarom voor dat andere katten de bak niet gebruiken en er voldoende bakken in uw woning staan. Het is gebruikelijk om één bak per kat in huis te hebben staan. Andere oorzaken kunnen zijn:

Hij bakent zijn territorium af

Sproeien en markeren is een natuurlijke gewoonte van de kat. Maar in tegenstelling tot wat gedacht wordt, is castreren niet altijd de oplossing. Gecastreerde katers en ook poezen kunnen sproeien. Doen zij dit in huis, dan is dit vertoonde gedrag vaak een teken van onzekerheid over hun territorium.

Dit komt vaker voor in huishoudens waar meerdere katten wonen. Hoe meer katten, hoe groter de kans dat er gesproeid gaat worden. Onzekerheid kan voortkomen uit:

De kat heeft een blaasprobleem

Bent u bovenstaande gedragsproblemen doorgelopen en blijft uw kat naast de bak plassen? Dan zou het wel eens een blaasprobleem kunnen zijn. Signalen waar u op kan letten:

Laat in deze gevallen de urine onderzoeken bij de dierenarts om verdere acties te kunnen ondernemen.

Alles geprobeerd?

Katten die plotseling buiten de bak plassen doen dat niet zomaar, daar is een reden voor. Het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen en deze factor weg te nemen. Bent u alle mogelijke factoren langs gegaan en weet u nog niet wat er aan de hand is?

Uw Sterkliniek helpt u graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek