Kat likken wang

Pas op met vlooienproducten bij katten

We zien in Nederland nog regelmatig katten met ernstige vergiftigingsverschijnselen door het gebruik van permethrin bevattende pipetjes.

De pipetten met Permethrin zijn bijna altijd pipetjes voor honden.

Katten die in contact zijn gekomen met honden die net behandeld zijn kunnen ook verschijnselen gekomen. 

Wat u het beste kan uw doen voor uw kat

Permethrin giftig voor uw kat

Permethrin wordt gebruikt als anti-teken en antivlooien middel in pipetjes. Het zit in veel, overigens uitstekende, producten voor honden. Katten zijn echter veel gevoeliger voor permethrin en lopen al snel een risico op vergiftiging.

In Engeland en de Verenigde Staten is het de meest voorkomende intoxicatie bij katten. Ook in Nederland worden regelmatig vergiftigingen gemeld bij het Nationaal Vergiftigingen Centrum.

Symptomen bij de kat

De verschijnselen die vaak worden gezien zijn krampen, spiertrillingen, speekselen, een dronken gang en maagdarmklachten. Permethrin kan dodelijk zijn voor katten in de dosering die voor honden gebruikt wordt.

De behandeling van een kat met een Permethrin vergiftiging 

Behandeling bestaat uit het weghalen van de permethrin op de huid door te scheren en wassen van de plek waar het pipetje wordt toegediend. Vervolgens volgt vaak een traject van opname in de kliniek waarbij via infuus medicatie wordt toegediend om de krampen onder controle te houden.

Wanneer merkt u de symptomen bij uw kat?

De symptomen beginnen enkele uren na contact met de permethrin en kunnen tot 72 uur na contact nog aanvangen. Behandeling is meestal gedurende 24 tot 72 uur nodig maar is soms nog veel langer noodzakelijk! Helaas kunnen niet alle katten gered worden.

Twijfels of vragen?

Heeft u het idee dat uw kat een in contact is geweest met een product dat Permethrin bevat of heeft u andere vragen? Neem contact op met uw Sterkliniek

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek