kat en dierenarts

Stress bij de kat

De ene kat kan alles aan terwijl de ander door een zucht hoog in de boom zit. Wat is stress bij katten, en wat kan het veroorzaken?

Stress bij kat

Stress bij de kat is iets waar wij in de kliniek veel mee te maken hebben. Logisch, veel katten zitten nu eenmaal niet te wachten op een bezoekje aan de dierenarts.

En dan hebben we het nog niet eens over het ritje in de auto.

Ook wanneer wij katten vanwege ziekte moeten opnemen, ervaren zij stress. Helaas is het zo dat katten niet alleen stress ervaren in een vreemde omgeving.

Er zijn ook katten die chronisch lijden onder stress terwijl ze gewoon thuis zijn. Chronische stress is niet gezond en daarom helpen wij graag een handje mee door verzorgers te adviseren.

Hoe ziet stress er bij een kat uit?

Enkele signalen waar u acute stress aan kunt herkennen zijn:

Een dier dat chronische stress heeft kan ziek worden, gedragsproblemen gaan vertonen of afwijkend gedrag ontwikkelen. Bijvoorbeeld Pica (het eten van vreemde voorwerpen), staartjagen, kauwen op snorharen, poten en/of staart, vacht plukken of dwangmatig likken van een bepaalde plek van de huid.

Deze gedragingen zullen door de verslavende opioïden (stoffen die het lichaam zelf aanmaakt) en ook de kalmerende effecten ervan er voor kunnen zorgen dat deze katten kunnen omgaan met de stressvolle omstandigheden.

Door het belonend effect van deze stoffen zal het gedrag echter steeds meer verergeren. Chronische stress bij katten wordt meestal gezien bij katten die met te veel op een te klein oppervlakte worden gehouden en/of zich vervelen.

Oorzaken stress bij katten

De ene kat is heel relaxed terwijl de andere om het minste geringste al in de hoogste boom zit. Wat zou het verschil kunnen maken?

Voor de kat is het belangrijk een zekere controle te hebben over de situatie waar hij of zij zich in bevindt en hierop te kunnen reageren. Wanneer de kat dit niet kan of in ieder geval het gevoel heeft dat dit niet kan, ontstaat stress bij de kat.

Er zijn verschillende factoren die het stressgehalte bij katten al vanaf de geboorte bepalen en die het volwassen leven beïnvloeden.

Stress bij kittens

Tijdens de socialisatieperiode van de kitten (die tussen de tweede en zevende levensweek plaatsvindt) kan al stress bij de kat ontstaan.

In deze periode hoort de kitten te leren hoe te reageren op gebeurtenissen en prikkels. Wanneer voldoende prikkels worden aangeboden en de omgeving hier ontspannen op reageert, zal de kitten dit ontspannen gedrag overnemen en aanleren.

U kunt zich voorstellen dat wanneer een kitten uit een prikkelarme omgeving komt, hij of zij veel mist in die sociale ontwikkeling. In plaats van om te kunnen gaan met bepaalde prikkels zullen zij op latere leeftijd niet weten wat hen overkomt.

Stress, angst of ander gedrag wat minder wenselijk is is dan het gevolg. Werk aan de winkel dus wanneer er kittens geboren zijn.

Interactie tussen kat en baas

De kat wil graag weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer dit niet het geval is ontstaat stress bij de kat. Dat geldt ook voor hoe het baasje of de baasjes op de kat reageren.

Steeds wisselende reacties van de baasjes of onduidelijkheid in de huisregels geven stress.

De kat probeert te reageren op de situatie maar het resultaat is steeds anders. Dat geeft stress. De kat weet niet meer wat te doen. Zelfs al was de kat prima gesocialiseerd.

Katten houden vaak niet van verandering. Zolang alles blijft als het is weet de kat aardig de weg in en om het huis.

Besluit u dan als eigenaar ineens te gaan verbouwen, op vakantie te gaan, kinderen te krijgen, van partner te wisselen of wat dan ook..dat kan reden zijn voor de kat om in de stress te raken.

Goed gesocialiseerde katten spelen vaak makkelijker in op nieuwe situaties maar dat is bij grote veranderingen niet altijd een garantie.

Kat samen met andere huisdieren

Verschillende huisdieren in huis hoeft helemaal geen probleem te zijn voor de goed gesocialiseerde kat. Echter, zodra er strijd komt over de voer of kattenbak kan stress ontstaan.

Net zo goed als om bepaalde ruimtes wordt gestreden of wanneer er onvoldoende vluchtmogelijkheden zijn. Dit zijn uiteraard factoren die voor eigenaren best goed aan te passen zijn.

Wilt u meer informatie over hoe uw gestreste kat een gelukkiger kunt maken?

Neem contact met ons op of kijk op onze website bij onze Kattenkliniek.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek