kat in de zon

Suikerziekte bij katten

Net zoals mensen, kunnen katten ook aan suikerziekte lijden. En ook bij katten geldt dat de minder actieve katten met overgewicht eerder risico lopen. De ziekte is echter goed te behandelen.

Suikerziekte bij katten

Suikerziekte wordt, ook onder katten, een welvaartsziekte genoemd. Het komt voornamelijk voor bij inactieve katten met overgewicht.

Bij deze katten is er sprake van een verminderde gevoeligheid voor insuline, waardoor het glucosegehalte in het bloed te hoog blijft en juist in de lichaamscellen te laag.

Wat is suikerziekte?

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij er problemen zijn met het reguleren van het suikergehalte in het bloed.

De alvleesklier (of Pancreas) is verantwoordelijk voor de productie van het hormoon insuline. Een stofje dat helpt bij het omzetten van suiker in glucose. Oorzaken kunnen, overgewicht, ouderdom of een ontsteking zijn. Insuline zorgt ervoor dat suikers glucose worden. Nu kunnen suikers via de bloedbaan worden opgenomen in organen, weefsel en cellen. Vanaf dan spreken we dan ook niet meer van suiker maar van glucose. Glucose is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Wanneer een tekort aan glucose ontstaat in weefsel en cellen komen de hond en de kat in de problemen.

Om het gebrek aan de juiste energie te compenseren zal het lichaam van de hond of kat dan energie halen uit lichaamsvet. Hierdoor ontstaat dan vermagering. Maar helaas zal dit het dier niet helpen om weer van de suikerziekte af te komen. Daarbij zal het glucosegehalte in het bloed te hoog blijven. Door het gebrek aan insuline komen suikers niet in de cellen en blijft het in de bloedbaan.

Suikers in de bloedbaan zuigen veel vocht uit cellen. Hierdoor worden krijgt een suikerpatiënt dorst en wil meer drinken. Uiteraard wordt hierdoor ook meer geplast. In plaats van in de organen, het weefsel en de cellen, komt de suiker dus via de blaas weer buiten het lichaam terecht.

Symptomen suikerziekte bij kat

Veel voorkomende verschijnselen van suikerziekte bij de kat zijn:

Soms, in een verder gevorderd stadium, kan sloomheid, braken en een snelle ademhaling voorkomen.

Diagnose suikerziekte bij kat

De beste methode is door de waardes in het bloed te meten met daarnaast een urine onderzoek. Onze meetapparatuur kan zeer nauwkeurig laten zien hoe het met de bloedsuikerwaarden gesteld is bij de kat. De norm van het suikergehalte in het bloed van de gezonde kat zit tussen de 4 en 6 mmol/l.

Naast het meten uit het bloed is het soms nodig om ook de urine te controleren op verlies van suikers. Dit omdat tijdens de bloedafname dieren soms onder stress staan. Een bezoek aan de dierenarts is voor veel dieren nu eenmaal niet het meest ontspannende uitje. Stresshormonen laten soms ook een te hoog glucose gehalte in het bloed zien. Dit zou ons heel misschien op het verkeerde been kunnen zetten. Zekerheid voor alles dus.

Onbehandelde suikerziekte

Dieren waarbij suikerziekte niet wordt herkend, of wel herkend is maar niet goed wordt behandeld, kunnen flink gebukt gaan onder deze ziekte. Zelf overlijden ligt in de verwachting.

Wanneer de suikerziekte niet wordt behandeld zal het dier in een crisis terecht komen. Het dier eet niet meer, braakt en raakt uitgedroogd. De behandeling van deze crisis is erg intensief en vereist opname in onze kliniek. Verdere ontwikkelingen zijn:

Behandeling suikerziekte bij kat

Over het algemeen is suikerziekte goed te behandelen. Helemaal genezen raken van suikerziekte zou fantastisch zijn maar lukt zeker niet altijd.

De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline en aangepaste voeding geven. Dit is voor de behandeling van suikerpatiënten van groot belang.

Onze medewerkers trainen de baasjes in het geven van de injecties. De naaldjes die worden gebruikt zijn ultra dun. Hierdoor is de ervaring dat dieren het toedienen van de injecties erg goed toelaten. Belangrijk om te weten is dat het geven van insuline elke dag en altijd op dezelfde tijdstippen moet gebeuren. Ook tijdens vakanties of weekenden. Ons advies is dan ook om ervoor te zorgen dat er altijd iemand anders in de buurt is die deze taak kan overnemen.

Uiteraard zijn voldoende beweging en het ideale gewicht ook een groot onderdeel van de behandeling. Bovenstaande drie factoren willen we zo optimaal moglijk op elkaar afstemmen voor het allerbeste resultaat. In sommige gevallen zien we dat met juiste voeding voldoende beweging na langere tijd zelfs gestopt kan worden met het toedienen van insuline.

Voorkomen suikerziekte

Al met al is suikerziekte bij de kat goed te behandelen maar voorkomen is altijd beter.

Houd uw kat daarom op het juiste lichaamsgewicht en probeer uw kat te laten bewegen als deze niet buitenkomt.

De behandeling van de suikerziekte is goed mogelijk maar heeft wel gevolgen indien u zelf niet kunt behandelen (vakantie) en het heeft ook financiële gevolgen omdat het een levenslange behandeling kan zijn.

De meeste huisdierverzekeringen dekken deze kosten.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw kat suikerziekte heeft of heeft u andere vragen? Neem contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek