Cavia als huisdier

Cavia als huisdier

Een cavia als huisdier houden, wat komt daarbij kijken? Cavia’s zijn lieve en leuke huisdieren. Hier leest u waarop u kunt letten bij de aanschaf van een cavia. Ook geven onze dierenartsen een aantal verzorgingstips voor uw cavia.

Over cavia's in het algemeen

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het Andes gebergte. Daar leven ze in groepjes, meestal met één mannetje (beertje) en met meerdere vrouwtjes (zeugjes). De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo’n vijf tot zes jaar.

Cavia’s eten uitsluitend plantaardige voeding. Het gewicht van een volwassen cavia ligt tussen de 800 en 1800 gram. De draagtijd van de cavia is 59-72 dagen, afhankelijk van het aantal jongen. Gemiddeld werpt een cavia drie jongen.

Cavia’s zijn over het algemeen erg stress gevoelig. Cavia's zijn daarom niet echt geschikt voor heel kleine kinderen.

Aanschaf van cavia’s

Omdat cavia’s, net zoals konijnen, groepsdieren zijn is het belangrijk om minimaal twee cavia’s in huis te nemen. Een beertje (mannetje) met een zeugje (vrouwtje) is een goede combinatie.

Wel zult u het beertje moeten laten castreren als u geen nestje wilt. Na de castratie kan het beertje nog vier weken lang het zeugje bevruchten, dus houdt ze nog even uit elkaar. Niet gecastreerde mannetjes of niet gecastreerde vrouwtjes kunnen niet altijd bij elkaar. De kans dat er dan met elkaar gevochten wordt is groot.

Konijn als vriendje van de cavia

De combinatie van een cavia en een konijn gaat vaak erg goed. Leuk is om te zien dat de cavia soms het gedrag van het konijn na gaat doen. Toch is het uiteraard veel wenselijker om een soortgenootje te vinden in plaats van een konijn. Ook is de behoefte aan beweging en voeding bij een cavia en konijn niet helemaal hetzelfde. Daarbij zijn konijnen vaak groter en sterker dan cavia’s. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de cavia groter.

Welke leeftijd is het beste?

De beste leeftijd om een cavia aan te schaffen is wanneer hij of zij zes weken is, in ieder geval niet jonger. Baby cavia’s zijn natuurlijk schattig, maar ook een volwassen exemplaar is erg leuk. Bij een cavia- of knaagdierenopvang zijn vaak erg leuke en lieve cavia’s opzoek naar een nieuw huisje.

Let er wel op dat de dieren gecastreerd zijn wanneer u ze aan een andere cavia koppelt. Tenminste…als u geen nestje wilt. Een beertje is geslachtsrijp op de leeftijd van acht tot tien weken. Het zeugje is al vruchtbaar op een leeftijd van vier tot zes weken.

Huisvesting cavia: tips

Cavia’s kunnen binnen en buiten leven. In een strenge winter zullen de cavia’s wel binnen gehouden moeten worden. Of in ieder geval op een vorstvrije, winddichte en droge plek.

In het voorjaar kan de cavia gaan wennen aan het buitenleven. Belangrijk is dat een buitenhok uit de zon en wind staat en de dieren een nachthok hebben met voldoende stro. Het nachthok is tocht- en vorstvrij. In dit hok kan geschuild worden bij onaangename temperaturen.

Het binnenhok moet geplaatst worden in een stressvrije ruimte, uit de zon en tocht. Maar wel ergens waar u regelmatig zicht heeft op uw cavia.

Het caviahok moet voldoende groot zijn, zodat de cavia kan rennen en spelen. Het liefst met een ren erbij. De minimale afmetingen voor een hok voor één cavia is 60 cm x 60 cm groot en 40 cm hoog.

Voor twee cavia’s zal een groter hok aangeschaft of gemaakt moeten worden. Cavia's houden van schuilplaatsjes. Hiervoor kunt u een houten huisje gebruiken of veel hooi in het hok doen.

Als bodembedekking kunt u zaagsel, houtkrullen of papiersnippers gebruiken. In het hok zou u een steen kunnen leggen, waaraan de cavia’s hun nagels kunnen slijten.

Voedingtips voor cavia

Hooi is een zeer belangrijke voedingsbron voor Cavia’s. Hooi bevat ruwe celstof en dit is enorm belangrijk voor de werking van de spijsvertering.

Als krachtvoer is speciaal caviavoer te koop. Deze voeding bestaat uit één en dezelfde brok. Dit voorkomt dat de cavia selectief gaat eten en alleen de lekkere brokjes uit de voeding haalt.

Het verdere dieet van deze vrolijke dieren bestaat uit rode paprika, peterselie, wortel, broccoli of appel.

Voldoende vers drinkwater is een must voor eigenlijk ieder huisdier. Een bakje of flesje is prima. Zorg altijd voor voldoende hooi in een ruif of los in het hok. 

Lees ook: eetgedrag en voeding van cavia.

Vitamine C

In tegenstelling tot de mens kan een cavia niet zelfstandig vitamine C uit alle voeding halen. Daarom moet apart dagelijks vitamine C worden gegeven. In sommige uitgebreide caviavoeding is hier rekening mee gehouden. Ook kan extra vitamine C worden toegediend.

Een tekort aan vitamine C zorgt bij cavia’s voor losstaande tanden. Deze zullen scheef gaan staan en niet meer goed afslijten.

Doorgegroeide tanden zorgen ervoor dat cavia’s niet goed kunnen eten. Ook de stand van de botten verandert bij een tekort aan vitamine C. Hierdoor ontstaan kromme pootjes, waardoor de nageltjes niet goed afslijten en doorgroeien.

Vragen of advies?

Neem contact op met de Sterkliniek bij u in de buurt.