Konijnen hooi

7 Tips voor het aanschaffen van een konijn

Veel mensen vergissen zich in wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een konijn. Er zijn een aantal dingen waar u goed op moet letten als u van plan bent een konijn in huis te nemen. Onderstaand de belangrijkste punten op een rijtje.

1. De gezondheid van uw konijn

Als u een konijn koopt wilt u natuurlijk dat het gezond is. Hoewel het lastig is om snel te bepalen of de gezondheid van een konijn helemaal in orde is, zijn er een paar belangrijke zaken waar u op kunt letten wanneer u er een uitzoekt. Kijk bijvoorbeeld goed naar de vacht. Ziet deze er gezond en glanzend uit? En zijn de ogen en oren goed schoon? Als daar viezigheid in zit, kan dat een slecht teken zijn. Let verder op of het konijn zich zonder moeite voortbeweegt.

Het is verstandig om af te spreken dat u het konijn na aanschaf binnen 48 uur naar uw Sterkliniek brengt voor een gezondheidscontrole.

2. Leeftijd van uw konijn

In het besluit Scheiden van Dieren is voor sommige dieren vastgelegd op welke leeftijd de jongen bij hun moeder weggehaald mogen worden. Voor konijnen is die leeftijd vier weken. Pas na die tijd kunt u een konijn mee naar huis nemen.

3. De huisvesting van het konijn

Het is handig om de benodigde spullen in huis te halen voor u het konijn mee naar huis neem. Denk daarbij onder andere aan een hok, een voederbak en een waterfles.

Kiest u voor een buiten- of binnenhok? In beide gevallen is het belangrijk dat uw konijn genoeg ruimte heeft, een buitenren waar het konijn de pootjes kan strekken is een uitkomst.

Zorg bij een buitenhok ervoor dat een deel is afgeschermd zodat het konijn niet in regen of tocht zit.

4. Veiligheid

Mag uw konijn loslopen in huis? Pas dan op met losliggende kabels. Konijnen knagen maar wat graag aan van alles en zullen dus ook kabels niet overslaan. Blijf verder altijd in de buurt als er kleine kinderen zijn.

5. Gezelschapsdier

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Een konijn dat alleen is zal zich snel gaan vervelen en zich eenzaam voelen. Het beste is dus om minimaal twee konijnen samen te houden.

Ook konijnen moeten aan elkaar wennen, zorg er dus voor dat u ze rustig aan elkaar introduceert.

6. Geslacht

Kiest u voor een mannetjes (ram) of vrouwtjes (voedster) konijn? De verschillen zitten in het karakter. Een voedster is meestal wat feller dan een ram. Hoewel het advies is om twee konijnen aan te schaffen, is het altijd handig om na te vragen of de twee goed met elkaar kunnen opschieten.

7. Voeding

De juiste voeding voor een konijn is belangrijk. Wat heeft een konijn nodig? Iedere dag een flinke pluk hooi vinden konijnen niet alleen heel erg lekker, ze hebben die hoeveelheid ook echt nodig. Naast hooi doet u er verstandig aan om konijnenvoer te geven.

Bovendien zijn konijnen dol op groenvoer, zoals sla, wortels en snuffelblad. Geef hier alleen niet teveel van.

Mocht u vragen hebben over één van de bovenstaande punten dan kunt u altijd even contact opnemen met uw Sterkliniek.

Sterkliniek Dierenartsen wenst u heel veel plezier met uw nieuwe huisgenootje!

Vragen of twijfels?

Heeft u nog aanvullende vragen of twijfelt u over uw keuze? Neem vrijblijvend contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt