konijn op tafel

De voeding van uw konijn

Het voorjaar kwam traag en vooral nat op gang. Ondanks de lage temperaturen in april, was het vochtig genoeg om het gras goed te laten groeien. Paarden die te veel vers gras eten kunnen klachten krijgen (hoefbevangen, koliek), maar hoe zit dat eigenlijk bij onze lang- en hangoren?

Groenvoer bij konijnen

Konijnen die niet gewend zijn aan (veel) vers groenvoer kunnen ook last van hun darmen krijgen. Het alom bekende verhaal dat konijnen geen sla mogen in verband met de hoge hoeveelheid water die daarin zit, en dus voor diarree zou zorgen; is echter niet waar.

Als een konijn plots een grote hoeveelheid groenvoer krijgt wat zijn maag-darmkanaal niet gewend is, kan dit zeker tot verteringsproblemen leiden. Echter, de spijsvertering van een konijn is juist gemaakt om groenvoer te verteren. Het liedje “in een groen knollenland” berust wel degelijk op de waarheid.

Trommelzucht (tympanie) bij konijnen

Dat het geven van kool zou leiden tot trommelzucht (tympanie), wordt op meerdere blogs beschreven. In de praktijk komen elk jaar meerdere gevallen van tympanie voorbij, maar vrijwel altijd is dit niet te wijten aan het voeren van kool of andere groentes.

Vaak is er zelfs geen sprake van een voerwijziging. Sterker nog, het voeren van 1 á 2 bladen kool zou zeker geen probleem moeten geven. De gasvorming ten gevolge van deze groentes valt erg mee.

Plotseling veranderen van groenvoer 

Terugkomend op de krop sla, een plotse wijziging in voer kan een dysbacteriose geven: de normale flora van de blinde darm (caecum) kan hierdoor wijzigen; bepaalde bacteriën nemen in hoeveelheid toe en een iets andere ontlasting kan (tijdelijk) het gevolg zijn.

Net als bij het eten van een grote hoeveelheid vers voorjaars gras. Vaak is dit dan dunnere ontlasting (het gevolg van de wijziging in bacterie populatie) die wij als “te vochtig” interpreteren. Een konijn zal een overmaat aan vocht (uit groente, denk aan komkommer met 90 % vocht) gewoon uit plassen, net als mensen.

De ontlasting van uw konijn

Op het moment dat er door acute voerwijzigingen (te eiwitrijk voer, muesli, plotse wijzigingen in dieet) een nattere keutel of zelfs diarree ontstaat, moeten we wel oppassen.

Plakpoep aan de achter- en onderkant van het konijn (billen en staart) zorgt dat de huid kan beschadigen, en zeker bij warm weer kan het dan behoorlijk gaan ontsteken.

Kijk uit voor myiasis bij uw konijn

De grote groene bromvliegen ruiken dit van ver en leggen hun eitjes in of op de huid in deze natte warme omgeving, zodat de uitkomende larfjes genoeg te eten hebben.

Zo kan uw konijn als voedingsbodem dienen voor een nieuwe generatie vliegen. Deze aandoening noemen we myiasis, en zien we elk jaar meermaals terug. Het voorkomen van plakpoep is hierbij essentieel, en zeker bij de langharige rassen.

Er bestaan goede producten die het ontwikkelen van de larven tegen gaan. Deze sprays of zalven kunt u bij uw Sterkliniek halen. Laat uw konijn niet op de blaren zitten!

algemeen

Het maagdarmkanaal van uw konijn

Het konijn is enorm gevoelig voor verstoringen van het maagdarmkanaal. Een niet normaal etend of keutelend konijn is absoluut een reden om uw dierenarts te raadplegen.

Problemen kunnen veroorzaakt worden door onder andere stress, gebitsproblemen, onjuiste voeding en infecties.

Twijfels of vragen?

Heeft u vragen of twijfelt u over de voeding of gezondheid van uw konijn? Neem contact op met uw Sterkliniek