Konijn op weegeschaal

De wintermaanden met konijnen

Met ons zeeklimaat vallen de winters helaas nog wel eens tegen. Min 20 graden Celsius en een dik pak sneeuw krijgen we zelden, maar de eerste maanden van het jaar kunnen behoorlijk koud zijn.

Twee onderwerpen die in de wintermaanden vaak aan de orde komen worden hieronder belicht: mag het konijn buiten blijven en waarom plast het konijn opeens bloed?

Isolatie voor uw konijn

Onze huisdieren zijn door hun dikke vacht heel goed beschermd tegen guur weer. Drijfnat door de regen neemt de isolatielaag wel af, dus zorg altijd dat de konijnen droog kunnen zitten.

Een overkapping of nachthok 

Een overkapping, maar nog beter een nachthok houdt ze lekker droog.

De wind

Vergeet daarbij ook niet dat de wind een enorm afkoelend effect kan hebben. De gevoelstemperatuur, ook voor onze knagers, kan zo meerdere graden lager zijn dan dat de thermometer aangeeft.

Door hier rekening mee te houden, en de opening van het nachthok van de wind af te keren blijft het ook in het hok een gematigde temperatuur.

Denk hierbij niet alleen aan de voorkant (het gaas) waardoorheen de konijnen naar buiten kijken, maar ook aan de (zij-)ingang voor het konijn zelf. Staat het hok dusdanig vast dat verplaatsen of draaien niet mogelijk is, overweeg dan een dikke deken voor het hok te hangen.

Een ‘gordijntje’ voor de ingang is een andere overweging, konijnen hebben snel door hoe hier doorheen te komen.

Extra stro in het hok

Uiteraard is isolatiemateriaal in het hok ook zeer effectief. Een extra dik pak stro heeft een erg verwarmend effect, waar de konijnen een heerlijk warm holletje in kunnen maken.

Voeding bij vrieskou

Een ander aspect van het konijn in de winter is de voeding: besef dat vochthoudend groenvoer snel kan bevriezen. Bevroren eten kan de spijsvertering belemmeren en buikpijn tot gevolg hebben.

Het water 

De watervoorziening moet ijsvrij worden gehouden. Bakjes die buiten in de ren staan vriezen snel dicht, dus controleer ze regelmatig.

Eventueel wat stro erin leggen, zodat de wind voor wat beweging in het water kan zorgen, maar 2-3xdaags verversen kan uiteraard ook.

Een flesje, of bakje in het nachthok plaatsen is wellicht een betere optie, door de warmere temperaturen aldaar zal het water niet snel bevriezen.

Met een paar simpele voorzorgsmaatregelen kan het konijn dus prima overwinteren!

urine

Dierenartsen krijgen in de wintermaanden vaker een telefoontje omdat eigenaren bloeddruppels hebben gevonden. De oorzaak wordt dan vaak gezocht in een blaasontsteking bij het konijn. Meerdere zaken moeten hierbij echter worden beschouwd.

Zodra er sneeuw ligt, zien we uiteraard beduidend beter wat voor kleur de urine van ons konijn is. Wellicht is de urine al langer rood, maar zagen we het niet omdat het door het gras of zand heen zakte.

Konijnen urine is troebeler een heeft een andere kleur 

Daarnaast moeten we beseffen dat konijnen andere urine produceren dan hun baasjes. Het is donkerder, troebeler, en ook gekleurder. Bepaalde bestanddelen uit de groenrijke voeding leiden tot pigmenten die worden uitgescheiden via de urine.

Met name de carotenen (uit wortels), maar ook porphyrine pigmenten (uit kool, broccoli, spinazie, paardenbloem), kunnen rood verkleurende urine geven. De kleuren worden nog eens extra duidelijk als het konijn relatief minder drinkt.

Blaasontsteking bij konijnen

Dit is wellicht een verklaring waarom we nog al eens rode urine zien in de wintermaanden. Daadwerkelijk bloedverlies via de urine is zeldzaam, een simpele blaasontsteking komt niet vaak voor bij konijnen.

Echter kunnen overmatig blaasgruis, of zelfs blaasstenen, wel voor beschadiging van de blaas en plasbuis zorgen. Bij (oudere) voedsters komt regelmatig bloedverlies voor uit de baarmoeder, dit is dan vaak het gevolg van tumoren.

Conclusie

Ziet u rode urine bij je konijn, schrik niet, maar bij twijfel even het konijn of de urine laten zien aan uw dierenarts.