Konijn in reismand

Een nieuw konijn: verzorging, voortplanting, voeding

De kinderen of uw partner heeft er lang genoeg om gevraagd en nu is het zo ver: er komt een konijntje in huis. Informatie gewonnen van internet, bibliotheek en bij de lokale dierenspeciaalzaak. Maar heeft u ook adviezen van de dierenarts gevraagd? Wees goed voorbereid voor u een konijn in de zak koopt.

Het liefst twee konijntjes

Konijnen zijn sociale dieren. Dit wil zeggen dat ze van nature in groepen leven. Hoeveel aandacht je je konijn ook geeft, je kunt een ander konijn nooit vervangen. Alleen is maar alleen. Kies dan ook altijd voor twee konijnen, een koppel dus. De voorkeur bestaat dan uit een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje). Ga je naar een opvang, dan zijn de rammetjes meestal al gecastreerd en in veel gevallen is ook de voedster gesteriliseerd. Dit is uiteraard een zeer groot voordeel. De meeste konijnen zijn veel gelukkiger als ze een soortgenootje hebben. Dit om natuurlijk en sociaal gedrag te kunnen stimuleren.

Konijnen verzorgen elkaar en spelen met elkaar op de momenten dat u er niet aan toe komt. Dit natuurlijk gedrag gaat verveling tegen en geeft een lager stressniveau. Hierdoor zit Flappie dus veel beter in zijn konijnenvelletje.

Mocht u besluiten om toch maar één konijn te nemen, dan is het handig om te weten dat de meeste rammetjes wat tammer zijn dan de voedsters, al kan castratie (sterilisatie) het meeste hormoon gestuurde temperament wel wegnemen.

Rammetje of voedster

De tweede onvermijdelijke vraag hieruit voortkomend is welk geslacht u moet kiezen. In de regel zijn konijnen als koppel makkelijker te houden, ofwel een voedster en een rammetje bij elkaar.

Let er dan wel op dat minimaal één van de twee wordt gecastreerd, om ongewenste uitbreiding te voorkomen.

Het bepalen van het geslacht is erg lastig, neem dus de moeite om bij uw dierenarts langs te gaan. Het komt nog al eens voor dat dierenartsen worden geconfronteerd met twee broertjes of zusjes, terwijl de fokker/verkoper nog zo had gezegd dat het echt twee verschillende waren.

Gezien het feit dat konijnen er al vroeg bij zijn om hun familie te vergroten, is controle op jonge leeftijd al zeer zinvol.

Het koppelen van konijnen

In het geval dat u al een konijn heeft en er een nieuw konijn aan wil koppelen, doe dit dan altijd op neutraal terrein. Een kamer of ruimte waar beide konijnen nog nooit zijn geweest.

De meeste pogingen tot koppelen geven u binnen een paar minuten inzicht of konijnen elkaar mogen of niet.

Als je geen ervaring hebt met koppelen kan dit lastig zijn. Sommige dierenartsen raden af dit zelf te doen: je kunt namelijk niet zomaar twee konijnen samen zetten. Het moet echt een beetje “klikken”. Laat je informeren bij uw Sterkliniek dierenarts in de buurt.

De huisvesting van uw konijn

Minimale ruimtes die gemiddeld worden aangehouden zijn een (klein) nachthokje voor konijnen die buiten staan, een vrij oppervlak van 1-2 m² en het liefst een ren met meerdere meters, ofwel regelmatig los laten lopen.

Let er op dat het hok hoog genoeg is en het konijn op zijn achterpootjes kan staan (zelfs springen), en dat er eventueel ook graafmogelijkheden zijn.

Pas er dan wel voor op dat hij zich niet een uitweg graaft naar de tuin van de buren, waar het gras groener is…

De voeding van uw konijn

De bakjes voor het voer lopen waarschijnlijk over van heerlijk gemengd en gekleurd voer, want Stampertje moet natuurlijk verwend worden.

Dit lijkt een goed idee, maar het gemengde voer, en zeker een overdaad hieraan geeft beduidend meer kans op gezondheidsproblemen: overgewicht, diarree/plakpoep en kiesproblemen.

Veel beter is het om veel vers gras of fris hooi aan te bieden (vezels!) en een voer bestaande uit brokjes met de juiste samenstelling. Meerdere goede merken zijn ondertussen verkrijgbaar, en uw dierenarts kan u hier goed over adviseren.

Vaccinatie bij uw konijn 

Tijdens het gesprek met de dierenarts kunt u zich naast geslachtsbepaling, castratie, correcte voeding ook laten inlichten betreffende de noodzakelijke vaccinaties die uw konijn kan/moet krijgen.

Vooral, maar niet alleen, buitenkonijnen lopen risico om besmet te worden met myxomatose en VHD, een ander noodlottig virus waarvan we regelmatig uitbraken zien.

Wist u dat u alle zorg die uw konijn door het jaar heen nodig heeft in één goed pakket kunt aanschaffen? Met Sterplan bent in in één keer klaar. Lees hier alles over Sterplan voor konijnen.

Beweging van uw konijn

Ruimte

Goed bewegen in enkel een hok is niet voldoende. Een hok is gewoon te klein voor konijnen. Zorg ervoor dat je konijnen altijd voldoende ruimte hebben. Hoeveel ruimte ze nodig hebben, is onder andere afhankelijk van het formaat: een Vlaamse reus heeft meer ruimte nodig dan een dwergkonijn. Algemeen geldt, hoe meer ruimte hoe beter, maar ga uit van minimaal 4 m2 per hooi voor konijnkoppel.

Rennen

Konijnen willen graag bewegen en kunnen erg hard rennen. Beweging is ontzettend belangrijk voor de spijsvertering van konijnen. Te weinig beweging veroorzaakt problemen in het maag en darmstelsel. Buikpijn of koliek is dan ook een veel gezien probleem bij konijnen. Een zeer pijnlijk aandoening die terug zal komen wanneer konijnen te weinig kunnen bewegen.

Onderdak

Uiteraard hebben ze wel een plekje nodig waar ze droog en uit de wind kunnen zitten, dus een schuil of nachthok is wel noodzakelijk.

Vragen of twijfels?

Heeft u aanvullende vragen of twijfelt u ergens over? Neem contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt.