Konijn in gras Sterkliniek Myiasis

Myiasis / huidmadenziekte bij konijnen

Bij enige twijfel is een bezoek aan de dierenarts verstandig. Myiasis (huidmadenziekte) is een bedreiging voor konijnen.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Oorzaak Myiasis (huidmadenziekte)

Myiasis ziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene vlieg.

Eind van het voorjaar

Als aan het eind van het voorjaar de dagen warm en vochtig worden, lopen konijnen regelmatig Myiasis op.

In deze periode komen deze groene vliegen te voorschijn en ruimen uitwerpselen op van o.a. katten, honden, kippen, en koeien.

Myiasis (huidmadenziekte) is een bedreiging voor konijnen.

Als aan het eind van het voorjaar de dagen warm en vochtig worden, lopen konijnen regelmatig Myiasis op. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene vlieg. In deze periode komen deze groene vliegen te voorschijn en ruimen uitwerpselen op van o.a. katten, honden, kippen, en koeien.

Hygiëne en Myaisis

Omdat de vliegen ook graag wondjes bezoeken, is het belangrijk een konijn hier altijd grondig op te controleren en deze te behandelen.

Het hok

Houd het hok/kooi schoon en zo reukloos mogelijk.

Wassen en drogen

Een vies of ruikend achterwerk moet worden gewassen. Het beste kan hiervoor het konijn met zijn achterste in een bak lauwwarm water gezet worden. De aangekoekte keutels kunnen dan uit de vacht worden gewreven.

Na het wassen is het erg belangrijk is dat u uw konijn goed droogt na het wassen en pas weer in het hok zet als uw konijn volledig droog is.

Voeding en keutels

Zachte keutels ontstaan meestal door teveel koolhydraten in het voedsel, waardoor de darmflora verstoord raakt. De darmkeutels worden te zacht om te eten, blijven aan de haren plakken en vormen op den duur een dikke plak rond de anus en aan de onderzijde staart (plakpoep).

Ook zijn het vaak zware konijnen die niet goed meer bij hun anus kunnen.

Wanneer contact met de dierenarts?

Bij enige twijfel is een bezoek aan de dierenarts verstandig.

Symptomen Myaisis / huidmadenziekte

Verdere tekenen van de ziekte zijn:

Als bovenstaand wordt geconstateerd, is een onmiddellijk bezoek aan de dierenarts vereist ook als het avond of weekend is. Een paar uur afwachten kan voor het konijn dodelijke gevolgen hebben.

Medische verzorging bij Myiasis / huidmadenziekte

Wat doet de dierenarts bij Myiasis bij uw konijn?

Myiasis voorkomen bij uw konijn

Voorkomen is beter dan genezen.

Bij Sterkliniek adviseren we u om uw konijn in een schone en droge omgeving te houden en o.a. door goede voeding niet te dik te laten worden. Daarnaast is het aan te raden uw konijn preventief te behandelen met het product Nomyasis dat beschermt tegen madeninfecties.

Groene vliegen

Let goed op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van het konijn en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Is zo’n vlieg aan het werk geweest, dan is vaak een wondje in de buurt van de anus of binnenkant van de achterpoten, waarin de maden zichtbaar zijn (héél goed kijken!). Dan is de kans op Myiasis bij uw konijn groot.

Hulp van de dierenarts

Wilt u tips, of twijfelt u over Myiasis / huidmadenziekte bij uw konijn? Neem contact op met een Sterkliniek in de buurt.

 

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek