Puppy bruin buiten

Malassezia

Jeuk is altijd aanwezig. De honden verspreiden een specifieke geur (ranzige boter) en hebben een vettig aanvoelende huid.

Wat is Malassezia?

Malassezia pachydermatitis is een gistsoort. Het is een normale bewoner van het huidoppervlak bij katten en honden.

Onder normale omstandigheden

Onder normale omstandigheden is het afweersysteem van de huid voldoende in staat om dit organisme in de huid onder controle te houden. Echter komen er vaak problemen kijken bij aanwezigheid van de gist.

Infectie en ontsteking

Door diverse achterliggende oorzaken van huidaandoeningen komt het tot een verstoring van dit afweer mechanisme waardoor het tot een Malassezia infectie en ontsteking kan komen.

Voedingsallergie

Voedingsallergie en atopie zijn belangrijke voorbeelden van aandoeningen waardoor deze gisten een belangrijke complicerende factor vormen.

Klachten van Malassezia bij uw dier 

De oorspronkelijke klachten worden steeds erger; roodheid, ontsteking en jeuk van de huid, vette vacht, de typische geur, schilfers en korsten.

Sommige rassen zijn gevoeliger, zoals de:

Heeft u één van bovenstaande rassen, dan is de kans bij bovengenoemde klachten groter dat Malassezia aanwezig is bij uw hond of kat. Maakt u zich geen zorgen, uw dierenarts stelt voor u de diagnose.

De diagnose

Met een diagnose sluiten we uit dat uw huisdier met niets anders dan Malassezia heeft te kampen, en zo passen we vervolgens de juiste behandeling toe. 

De diagnose is via microscopisch onderzoek vrij gemakkelijk gesteld.

Echter is bestrijding van de gist alleen veelal zinloos als de oorzaak gewoon aanwezig blijft. Naast een diagnose is ook onderzoek nodig, anders blijft het probleem gewoon terugkeren.

Onderzoek naar de oorzaak

Onderzoek naar de achterliggende oorzaak van de Malassezia bij uw hond of kat is zeker nodig.  Neem hiervoor contact op met uw Sterkliniek dierenarts. 

Behandeling met shampoo

Na het broodnodige onderzoek behandelen we de Malassezia met een geschikte shampoo. We gebruiken een shampoo met miconazol en chloorhexidine als bestanddelen. Miconazol werkt tegen de gist en chloorhexidine werkt tegen de bacteriën.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw dier een oorontsteking heeft? Neem contact op met Sterkliniek. Zoek een Sterkliniek dierenarts in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek