hond bij dierenarts

Onverwachte kosten bij de dierenarts

Voorkomen is beter dan genezen (en betalen), maar sommige gebeurtenissen zijn niet te voorkomen. Hoe daar mee om te gaan?

Onverwachte kosten dierenarts

U houdt van uw huisdier. U zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat u naar de dierenarts.

Medisch is er tegenwoordig veel mogelijk. Behandelingen die vroeger een uitzondering waren zijn – bij wijze van spreken – nu routine. Een MRI, een CT-scan, een echo, uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden, uw dierenarts of specialist heeft er de kennis en kunde voor. Maar deze behandelingen kosten wel geld, soms zelfs veel geld. U moet daar financieel goed op voorbereid zijn. Een huisdierverzekering kan uitkomst bieden.

Onvoorziene kosten

Onderstaand geven we enkele voorbeelden van onvoorziene kosten uit de praktijk. 

Maagdarmstoornissen

Regelmatig komen we met name honden tegen de chronische maagdarmproblemen hebben. Ontlasting van wisselende samenstelling is dan meestal één van de hoofdsymptomen. Er wordt dan een standaard protocol in het onderzoek toegepast, meestal via ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek zal de dierenarts de diagnose vast proberen te stellen. Als dit onvoldoende is dan volgen monsternames van het darmweefsel.

Als het uitkomt op een chronische darmwandafwijking of een alvleesklierprobleem zit de hond levenslang “vast” aan dieetvoeding en medicatie. Alleen al de uitgebreide diagnosestelling is prijzig, laat staan levenslange medicatie. Een verzekering biedt uitkomst bij deze kosten, alhoewel dieetvoeding hier niet onder valt. Sommige rassen hebben een verhoogd risico op deze stoornissen dus een verantwoorde raskeuze kan ook nog het risico beperken.

Hoektandletsel bij de hond

De gemiddelde huishond is uitgerust met forse hoektanden. Het gedeelte dat u ziet bedraagt ongeveer éénderde van de totale lengte. Deze tanden kunnen afbreken en dan is het van belang dat de rest van de tand behouden kan blijven omdat trekken ernstige gevolgen voor de anatomie van de kaak. Bij show- of politiehonden wordt vaak de tand hersteld met een kroon, al dan niet van roestvrij staal. Als de zenuw beschadigd is vindt een wortelkanaalbehandeling plaats.

Een andere aandoening is die waarbij de tand heel blijft maar als geheel uit de tandkas breekt. Aan de buitenkant wordt de tandkas maar door dun bot gevormd. Hard stoten, vechten of trauma kunnen de tand doen uitbreken. Gespecialiseerde en snelle hulp kan dan levensreddend zijn voor de tand. Deze kan teruggeplaatst worden en na vastzetten is het geheel na ongeveer zes weken hersteld.

Niet altijd goedkope ingrepen, maar wel heel belangrijk voor de stabiliteit van de kaak, het geleiden van de tong bij hijgen en natuurlijk voor het “gezicht”. De verzekering dekt in het algemeen deze behandelingen.

Plaskater

Onder de naam “plaskater” staat een groep patiënten bij katers bekend die we het meest zien in het seizoen waarbij het buiten nat en/of koud is. De katers maken kristallen aan in de urine en het vermoeden is dat minder plassen de symptomen duidelijker doet verschijnen. Op enig moment kan zich dan een prop vormen van kristallen, cellen en overig materiaal. Deze prop loopt vast in het nauwe deel van de plasbuis en de kater raakt “verstopt”.

Dit wordt vrij snel een levensbedreigende situatie omdat het dier geen urine meer kwijt kan. Het dier wordt pijnlijk, sloom en raakt in shock. Dit is een spoedgeval!

De dierenarts zal het dier onder verdoving ontstoppen en al het mogelijke doen om de gevolgen op te heffen. Als dit lukt staat niets een verder gelukkig leven in de weg als de kristalvorming onder controle wordt gebracht.

Kosten voor deze spoedbehandeling zijn enigszins afhankelijk van het tijdstip van de zorgvraag, maar al snel dient men rekening te houden met een bedrag van rond de € 400, met name vanwege de opname, infuusbehandeling en intensive care.

Lees hier meer over kattenbak- en plasproblemen bij katten. 

algemeen

Schotwond

Regelmatig worden Sterkliniek medewerkers geconfronteerd met schotwonden bij dieren. Meestal betreft het katten. Dodelijk getroffen dieren worden minder vaak gemeld omdat er meestal geen onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak van dood gevonden dieren. Soms is het een toevalsbevinding als de kogel verder geen kwaad heeft gedaan.

Het verhaal van Moli

Anders was de situatie van Moli. De schutter had de opzet het dier te doden maar trof in plaats van het hart de dicht in de buurt gelegen elleboog. Goed herstel was onmogelijk. Er is besloten om tot amputatie van het voorpootje over te gaan. Van het ene op het andere moment was Moli van gezonde kat een invalide kat geworden.

Gelukkig kunnen katten zich redelijk goed redden op drie pootjes. voor de eigenaar was het een enorme klap, niet alleen het verdriet en de woede ten aanzien van de laffe schutter. Ook financieel want Moli was niet verzekerd. Al met al zal de totale behandeling al snel tegen de €720,- kosten.

Luie schildklier

Miko is een grote Cane Corso, en werd aangeboden met een kreupelheid, opgelopen na een lekkere boswandeling. Het slechte nieuws voor de eigenaar was dat een kostbare operatie zijn gescheurde kruisband in zijn knie moest herstellen, het goede nieuws was de uitstekende prognose.

Omdat Miko makkelijk dik werd de laatste tijd werd verder onderzoek gedaan naar de schildklier en deze bleek ‘lui’ en maakte te weinig hormoon aan.

Ook deze prognose is gunstig dus de eigenaar was wederom opgelucht. De levenslange medicatie voor hun 50 kg wegende hond was financieel geen probleem want ze waren verzekerd, een hele opluchting.

Wettelijke aansprakelijkheid

Het is goed om als eigenaar van een hond om eens goed te controleren of schade veroorzaakt door uw hond aan derden wordt gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering. Regelmatig komt het voor dat dit niet het geval is. soms is de polis kosteloos uit te breiden soms tegen geringe vergoeding.

Uit de kliniek kennen we ernstige gevallen: een eis voor een forse schadevergoeding vanwege blijvende arbeidsongeschiktheid nadat een loslopende hond een fietsster omver had gelopen.

Veel vaker zien we aansprakelijkheidsstelling naar aanleiding van bijtincidenten, meestal is er één hond los en de ander aan de lijn. De medische schade die dit veroorzaakt kan enorm zijn, grote hoektanden dringen door in de buikholte en beschadigen organen of perforeren de borstkas. Ook uitgebreide huidwonden komen vaak voor.

Een ziektekostenverzekering is in ieder geval aan te raden want als de schade niet te verhalen is draait u als eigenaar voor alle kosten op.

Negen levens van katten

Katten laten af en toe ongelooflijke staaltjes zien van overleven. Niet voor niets beschikken ze over de spreekwoordelijke meerdere levens.

In de kliniek zien we wonderbaarlijke genezingen na ernstig trauma zoals bijvoorbeeld een baarmoederontsteking, meerdere botbreuken of een gescheurd middenrif. Taai zijn ze zeker, maar niet altijd even handig. De nieuwsgierige aard wordt niet zelden met een ongelukje ‘bestraft’.

Vaak komen katten ergens tussen te zitten met staart of poten met beklemmingen of wonden tot gevolg. zoals ook deze kat: gelukkig oppervlakkig maar zeker een relatief grote wond die uitgebreide chirurgische behandeling nodig heeft. Het kan bij ‘buitenkatten’ zeker de moeite waard zijn om ze te verzekeren.

Zo’n wond als dit zal de eigenaar in het totaal zeker zo’n €190,- kosten en helaas blijkt in de praktijk dat ze er niet altijd van leren…

Voetbalknie

Karel is een Spinone en een zeer actieve hond. Gelukkig voor hem woont zijn bazin vlak bij het bos: een dagelijkse boswandeling is dan ook vaste prik voor Karel. Helaas kwam hij enkele weken geleden kreupel uit de bosjes tevoorschijn. De diagnose werd door de orthopedisch dierenarts vlot gesteld: een afgescheurde voorste kruisband, bij de mens ook wel bekend als het “voetbalknietje”.

Als deze band is afgescheurd is de knie instabiel wat op den duur leidt tot mogelijke meniscusschade en artrose omdat het kniegewricht instabiel is geworden. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele technieken beschikbaar om dit mechanisch letsel te herstellen. Welke techniek het meest geschikt is moet de orthopedisch dierenarts vaststellen, er zijn veel factoren van belang.

Hierbij kunt u denken aan leeftijd, gewicht, karakter, verder aanwezig letsel en revalidatiemogelijkheden. Ook zijn de financiële mogelijkheden van de eigenaar van belang want voor een middenslag hond kan de prijs variëren van € 750 tot € 1600, afhankelijk van de toegepaste techniek. 

Cherry Eye

Het mooie aan het vak van een dierenarts is dat er geen dag hetzelfde is. Afgezien van het feit dat alle verschillende cliënten voor variatie zorgen zijn het de verschillende diersoorten met al hun mogelijke aandoeningen die onze dagen interessant en ook steeds weer verschillend maken.

Honden bezitten een derde ooglid, iets wat de mens bijvoorbeeld niet heeft. In dit ooglid bevindt zich zelfs een klein kraakbenig stukje weefsel. Soms gaat er wel eens iets mis in de ontwikkeling en in plaats van bijna verborgen komt het derde ooglid opeens volop tevoorschijn. Deze aandoening wordt “Cherry Eye” oftewel “Kersenoog” genoemd.

Afgezien van het feit dat het derde ooglid niet goed kan functioneren geeft deze aandoening aanleiding tot ontstekingen. Daarom moet het spoedig chirurgisch verholpen worden. Helaas voor de hond en de eigenaar komt het ook zeer regelmatig tweezijdig voor.

Omdat het hier een operatie bij/aan het oog betreft waarvan de uitkomst ook cosmetisch goed moet zijn, vergt het nogal wat ervaring om dit netjes te doen. Al met al een operatie die al snel enkele honderden euro’s kost. Er is geen tijd om het uit te stellen en de operatie moet (tweezijdig) uitgevoerd worden.

Een verzekering zorgt ervoor dat, ook als het u niet uitkomt, de betreffende hond direct kan worden geholpen.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek