Artrose behandeling bij hond of kat

Artrose is helaas niet te genezen, maar wel onder controle te houden. Met de juiste behandeling krijgt uw hond weer kwaliteit van leven.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91

Artrose bij hond of kat

Artrose bij uw huisdier is een pijnlijke en progressieve ontsteking in de gewrichten. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: één op de vijf honden krijgt het. In de meeste gevallen is er een onderliggende oorzaak, zoals een slecht ontwikkeld heupgewricht. 

Artrose kan in één of meer gewrichten optreden en neemt alleen maar toe in ernst. In veel gevallen gaat het om de knie, elleboog of heup. De slijtage is pijnlijk en veroorzaakt in toenemende mate stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde beweeglijkheid bij uw hond of kat.

Dit alles is van invloed op de levenskwaliteit van uw huisdieren maakt de leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, spelen en zwemmen steeds lastiger of onmogelijk voor uw viervoeter. Veel eigenaren denken ten onrechte dat dit ‘veranderende gedrag’ gewoon bij het ouder worden hoort. Uw hond of kat heeft dan onnodig pijn. 

Lees meer over de aandoening en symptomen op: artrose hond of artrose kat.

Hoe wordt de aandoening bij uw huisdier vastgesteld?

In de meeste gevallen is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van de artrose, zoals een misvorming in het heupgewricht (heupdysplasie) of een gescheurde voorste kruisband. 

Vaststellen van de onderliggende oorzaak van artrose

De eerste stap in de behandeling van artrose is daarom altijd het vaststellen van een onderliggende oorzaak. Naast een lichamelijk onderzoek zal uw orthopedisch dierenarts ook het betreffende gewricht(en) in beeld willen brengen met behulp van röntgenfoto's, echo of een CT- of MRI scan. Ook een arthroscopie (kijkoperatie van het gewricht) kan wenselijk zijn om meer te weten te komen over de mate van slijtage binnen in het gewricht.

Op een röntgenfoto is daarnaast te zien of er botwoekeringen (overmatige groei van bot) zijn ontstaan op het gewricht.

Uitsluiten van gewrichtsaandoeningen

Om bepaalde gewrichtsaandoeningen, zoals reuma of een infectie, uit te sluiten is vaak ook laboratoriumonderzoek nodig, zoals bloedonderzoek of een gewrichtspunctie. 

Kortom: de mogelijke oorzaak van de artrose en de mate van slijtage wordt deskundig in beeld gebracht om zo tot het beste behandelplan voor uw hond of kat te komen.

Artrose hond of kat behandeling

Er is voor de behandeling van artrose niet één standaard behandeling. Welk behandeltraject het beste bij uw huisdier past is van vele factoren afhankelijk:

De schade aan het gewricht door slijtage is niet meer te genezen. Gelukkig is er wel steeds meer mogelijk om verdere slijtage tegen te gaan en uw hond of kat een pijnvrij leven te geven.

Wegnemen van de onderliggende oorzaak met een operatie

Uit het onderzoek door uw orthopedisch dierenarts is duidelijk geworden wat de oorzaak is van de artrose. De eerste belangrijke stap in de behandeling is dan ook het mogelijk wegnemen van deze oorzaak met een operatie. Bijvoorbeeld een heupoperatie in het geval van heupdysplasie. 

Het artrose behandelplan 

In veel gevallen zal een chirurgische behandeling (operatie) van de oorzaak van de artrose de eerste stap zijn.

Een chirurgische behandeling wordt meestal gevolgd door een behandeltraject dat erop gericht is verdere slijtage tegen te gaan en eventuele pijn te bestrijden:

Het behandelen van artrose bestaat dus niet uit één behandeling, maar is een combinatie van behandelingen en zorg, waarbij orthopedie, chirurgie, fysiotherapie, voedingsadvies en verzorging samenkomen. Gelukkig kunnen de meeste huisdieren goed geholpen worden en een pijnvrij leven lijden. U speelt daarin als eigenaar een grote rol! Lees ook: 10 tips voor uw hond met artrose

Gewrichtsprothese

Er zijn situaties waarin het gewricht zoveel artrose heeft dat een pijnvrije en volledig herstelde gewrichtsfunctie niet meer mogelijk is. Uw hond of kat kan dan nog steeds een pijnvrij leven leiden met behulp van een gewrichtsprothese. Denk aan een heupprothese in het geval van heupdysplasie of knieschijf groeve prothese bij een ernstige vorm van patella luxatie.

Artrose bij huisdieren: levensverwachting

Een hond of kat wordt niet minder oud door artrose. Als een huisdier door een vergevorderde artrose ernstige pijn pijn heeft kan de kwaliteit van leven helaas wel blijvend laag zijn. In dit geval kan euthanasie een keuze in het belang van het dier zijn.

Begeleiding door dierenarts en paraveterinair

Onze deskundige dierenartsen en paraveterinairen begeleiden u graag bij de behandeling van de artrose. Door uw huisdier regelmatig te controleren en adviezen te geven kunnen we samen voor hem of haar het beste resultaat behalen.

Neem voor advies contact met ons op. 

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91