Een röntgenfoto kan helpen bij het vaststellen van een diagnose. Wanneer wordt deze ingezet?

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91

Expertise röntgen in Leeuwarden

In onze kliniek is het maken van kwalitatief hoge digitale röntgenfoto’s mogelijk. Ook hebben wij de ervaring en apparatuur voor het maken van röntgenfoto's van het gebit van uw dier (dentale röntgen). In dit artikel leest u wat er komt kijken bij het maken van een röntgenfoto bij uw dier.

Contrastopnamen

Naast de ‘normale’ röntgenfoto’s maken we ook contrastopnamen. Hierbij wordt een stofje wat heel goed op de foto te zien is (bijvoorbeeld barium in de darm) gebruikt om extra informatie te geven. Wij kunnen contrastonderzoeken doen van maagdarmkanaal, blaas en nieren en afvoerende urinewegen.

Röntgenfoto huisdier

Loopt uw hond of kat mank? Heeft uw huisdier buikpijn, of is uw hond of kat veel aan het hoesten? Met een röntgenfoto kan uw dierenarts de klachten nader onderzoeken.

Hier leest u wat een röntgenfoto is en hoe deze gemaakt wordt.

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto is een foto of digitaal beeld die wordt gemaakt met röntgenstraling.

De röntgenstralen gaan door het lichaam van uw dier en vallen op een röntgendetector. Dat is een plaat die de röntgenstralen opneemt.

Zo ontstaat er een beeld van de binnenkant van het lichaam van uw huisdier.

Als de straling een harde structuur tegenkomt, zoals de botten en vreemde voorwerpen, kleurt dit op de foto wit. Hoe zachter de structuur, hoe zwarter dit is op de foto.

Door dit contrast kan de dierenarts een beeld krijgen van de botten en organen van uw hond of kat.

Beschermende kleding

Straling kan schadelijk zijn voor de mens. Om deze reden dragen dierenartsen en assistenten bij het maken van een röntgenfoto altijd beschermende kleding, zoals een loodschort, schildklierkraag en handschoenen.

Hoe wordt er een röntgenfoto van mijn hond of kat gemaakt?

Meestal kan de dierenarts de röntgenfoto zelf in de kliniek maken. Hiervoor is een aparte ruimte met muren en deuren waar de straling niet doorheen kan.

Voor het maken van de foto wordt uw dier voorzichtig op een plaat gelegd. Op deze plaat valt de straling, die overgezet wordt naar een digitaal beeld.

Vervolgens beoordeelt de dierenarts vanaf de computer de foto en bespreekt met u de bevindingen.

Moet mijn dier voor een röntgenfoto onder narcose?

Het is belangrijk dat uw huisdier voor het maken van de foto geheel stil en in de juiste positie ligt. Vaak levert het positioneren veel stress op en is het beter dat uw dier dat niet bewust meemaakt.

Daarom zal er vaak voor een lichte narcose gekozen worden.

Het voordeel van een lichte narcose is dat er vaak snel een goede foto gemaakt kan worden. Hierdoor is de stralingsbelasting voor uw dier lager. Soms lukt het zonder narcose.

Röntgenfoto voor elleboogdysplasie of heupdysplasie

Moet er een röntgenfoto van uw dier gemaakt worden om te kijken of er sprake is van elleboogdysplasie (ED) of heupdysplasie (HD)?

Hiervoor moet u dier in een speciale houding gelegd worden. Om deze reden moet uw dier voor deze foto’s altijd onder narcose.

Wat zijn de kosten voor een röntgenfoto?

De kosten van een röntgenfoto hangen af van het aantal foto’s en of er een narcose nodig is.

Neem contact op met uw Sterkliniek voor informatie over de kosten van een röntgenfoto.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over het laten maken van een röntgenfoto, of twijfelt u? Neem contact met ons op, wij beantwoorden uw vragen graag.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91