De vachtverzorging bij een langharige kat is erg belangrijk. Ook bij een kortharige kat is een bezoek aan de kattentrimmer soms nodig, bijvoorbeeld bij overgewicht.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91

 

Trimmen van uw kat bij Marloes

Onze trimster Marloes de Wit heeft veel ervaring met trimmen en vachtverzorging van katten. Neem voor een afspraak contact met ons op!

Vachtverzorging van uw konijn bij Ellie

Ook vachtverzorging van konijn is bij ons mogelijk. Ellie Wijbenga helpt u graag verder. Neem voor een afspraak contact op met ons!

Een kat met lange haren heeft veel kans op klitten, en dit geeft vaak veel ongemak. Lees hier het advies van de dierenarts.

Trimmen kat

De vacht van uw kat is misschien niet het eerste waar u aandenkt voor een bezoek aan de dierenarts of het risico van aandoeningen. Maar ook bij een kattenvacht kunnen ongezonde situaties opspelen.

Klitten in de vacht van uw kat

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw kat klitten krijgt. Klitten kunnen ervoor zorgen dat uw kat continu pijn heeft. Daarnaast kan de vacht door klitten gaan vervilten.

Bij vilt is een klit zo vast en hevig verweven geraakt, dat er een soort ‘plakkaat’ of ‘viltplek’ is ontstaan. Deze viltplek trekt de huid van uw kat vaak strak, waardoor uw kat pijn en minder bewegingsvrijheid heeft.

Ook heeft uw kat meer kans op parasieten.

Ziet u een klit? U kunt proberen deze klit er zelf uit te knippen, of scheren. Houd wel in gedachten dat één verkeerde beweging meer schade kan veroorzaken dan gepland, en zorg ervoor dat iemand anders uw kat vast/rustig houdt.

Weet u niet zeker of u de klit of viltplek (helemaal) weg krijgt? Schakel dan een trimmer of uw Sterkliniek in.

Heeft mijn kat kans op klitten?

Bij een aantal katten is de kans op klitten en een slechte vachtverzorging groter. Bijvoorbeeld bij:

Katten met overgewicht en oudere katten zijn helaas niet altijd meer in staat de gehele eigen vacht goed te verzorgen.

Naar de trimsalon met uw kat

Tegenwoordig zijn er niet alleen hondentrimsalons, maar ook trimsalons speciaal voor katten.

Bij de trimsalon wordt uw kat gekamd, geplukt, ontwold en/of geschoren.

Doordat de losse wollen haren bij de trimsalon worden verwijderd, heeft uw kat minder grote kans om klitten te ontwikkelen. Een trimbeurt kan ook helpen om haarballen te verminderen.

Is het moeilijk om uw kat zonder erge stress te vervoeren? Vraag bij uw Sterkliniek of de trimsalon naar de mogelijkheden van een kattentrimmer aan huis.

Ontwollen kat

Met ontwollen wordt de ondervacht (ook wel onderwol genoemd) van de kat uitgekamd. Deze pluizige laag dicht op de huid ziet er altijd iets dof uit, en ververst zichzelf bij kortharige katten elke drie maanden.

Bij langharige katten duurt dit iets langer, en is het ontwollen maar tweemaal per jaar nodig.

Door het ontwollen of plukken van de onderwol van uw kat zorgt u ervoor dat het ontstaan van klitten en vervilting wordt voorkomen.

Ook zal uw kat minder haarballen spugen omdat hij of zij niet zelf meer deze dikke laag vacht moet uitkammen.

Scheren kat

Uw kat wordt meestal alleen geschoren uit noodzaak; wanneer klitten of vervilte plekken niet meer uit de vacht gekamd of geknipt kunnen worden.

Er zijn ook katteneigenaren die de kat graag scheren voor comfort van het dier.

De kat wordt kort geschoren, niet kaal. Er zijn verschillende ‘trims’ die de salon bij uw kat kan uitvoeren.

Hoe vaak moet mijn kat naar de trimsalon?

Het ligt aan de vacht en gezondheid van uw kat hoe vaak u naar de trimsalon moet.

Voor kortharige katten kan het elke drie maanden (als uw kat zelf haar onderwol niet onder controle kan houden), terwijl het voor langharige katten het beste is om zo’n twee keer per jaar naar de trimsalon te gaan.

Heeft uw kat aanleg voor klitten of vervilting (bijvoorbeeld door een druk buitenleven of moeite met zichzelf schoonhouden)? Maak dan afspraken voor trimmen in overleg met uw dierenarts.

Door uw kat regelmatig naar de kattentrimmer te brengen, gaat het borstelen thuis ook makkelijker.

Kortharige katten naar de trimsalon

Soms is het ook nodig om met uw kortharige kat naar de trimsalon te gaan. Naarmate uw kat ouder wordt, kan de eigen verzorging van de vacht afnemen. Er is dan een kans dat de vacht gaat vervilten.

Hetzelfde geldt voor een kortharige kat met overgewicht.

Vachtverzorging van een langharige kitten

Voor zowel de kat als voor u heeft het voordelen om al jong te beginnen met de vachtverzorging van uw langharige kitten.

Borstel uw kitten op jonge leeftijd met een zachte borstel en biedt uw kitten daarna iets lekkers aan. Uw kat zal dan het verzorgen van de vacht met iets positiefs in verband brengen.

Naarmate uw kat ouder is, wordt de vachtverzorging belangrijker. Borstel dan met een hardere borstel de vacht van uw kat.

Stop altijd als uw kat aangeeft het borstelen niet meer leuk te vinden. Als u doorgaat, kan het borstelen voor uw kat een negatieve ervaring worden.

Naar de dierenarts voor kat trimmen

Lukt het niet om de vacht van uw kat te verzorgen? En gaat het ook niet bij de kattentrimmer? Neem dan contact op met uw Sterkliniek.

Soms is de kat te bang of te agressief om getrimd te worden. De dierenarts kan dan uw kat onder narcose brengen en zo de klitten verwijderen, of de vacht scheren.

Wat kost het trimmen van mijn kat?

De kosten van het trimmen hangen af van de benodigde vachtverzorging en uw kat. Neem voor meer informatie contact op met uw trimmer of uw kliniek.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw kat naar een trimmer moet, of heeft u een vraag over vachtverzorging? Neem contact op met uw dierenarts.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91