Doet uw kat of hond veel kleine plasjes, plast uw dier op gekke plekken of heeft u bloed in zijn urine gezien? In veel gevallen kan urineonderzoek snel en gemakkelijk worden uitgevoerd om zo de eventuele oorzaak te achterhalen.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91

Wanneer is urineonderzoek nodig?

Urineonderzoek kan het zicht op de ziekte van uw dier verbeteren om uiteindelijk uw hond of kat goed te kunnen helpen.

Er zijn een aantal situaties wanneer we u adviseren om een urineonderzoek te laten doen bij uw hond of kat.

Door middel van een urineonderzoek kan de dierenarts of paraveterinair onder andere zien of uw dier een blaasontsteking, blaasgruis of misschien wel suikerziekte heeft.

Hoe werkt urineonderzoek bij mijn hond of kat?

Urineonderzoek kunnen we vaak gelijk in de kliniek uitvoeren. Het urineonderzoek verloopt meestal in drie stappen.

  1. Soortelijkgewicht bepalen
    De eerste stap is het soortelijk gewicht bepalen van de urine. Hiermee bepalen hoe geconcentreerd de urine is. Dit geeft ons een inschatting van de nierfunctie;
  2. De urinestrip
    De tweede stap is de urinestrip. Dit is een strip met meerdere vakjes waarop we de urine pipetteren. De vakjes verkleuren, de kleur van de vakjes geeft bijvoorbeeld aan wat de pH van de urine is en of er suiker, eiwitten of bloed in de urine aanwezig zijn;
  3. Urine afdraaien
    Als laatst wordt er urine afgedraaid waardoor alle deeltjes in de urine naar de bodem zakken. De deeltjes die overblijven, bijvoorbeeld blaasgruis, bekijken we onder de microscoop.

Snelheid van urineonderzoek

De uitslag van het urineonderzoek hebben we meestal dezelfde dag nog: u wordt hierover gebeld.

Soms moeten we de urine op kweek zetten, dan moeten we de urine naar het laboratorium sturen. In dat geval zal de uitslag enkele dagen later volgen.

De urine opvangen van uw hond of kat

Om het urineonderzoek uit te kunnen voeren hebben we uiteraard urine nodig. We vragen u deze op te vangen in een schoon potje.

Het is van belang dat het een schoon potje is want bij bijvoorbeeld een oud jampotje kunnen er nog suikers in zitten die vervolgens een onjuiste meting kunnen geven tijdens het urine onderzoek.

Heeft u zelf geen potje dan kunt u er een ophalen bij uw Sterkliniek.

Urine opvangen bij uw dier: zo doe je dat

Heeft u hulp nodig bij het opvangen van urine van uw hond of kat? Hieronder leest u een aantal tips van de dierenarts.

Urine opvangen bij katten

Om de urine op te vangen bij katten zijn er verschillende mogelijkheden. Ten eerste kunt u de kattenbak goed schoonmaken en vervolgens zonder bedekking terug zetten.

Soms wil een kat ook op een lege kattenbak plassen waardoor u vervolgens de urine met behulp van een spuitje of pipet (verkrijgbaar bij uw Sterkliniek) op kan zuigen uit de bak.

Plastic kattenbakkorrels

Het is ook mogelijk om plastic korrels bij uw dierenarts te halen. De korrels kunt u in de schone kattenbak doen. Omdat de korrels van plastic zijn nemen ze de urine niet op en zal de urine naar de bodem van de kattenbak gaan. Daarna kunt u de urine met behulp van een spuitje of pipet van de bodem opzuigen.

Urine opvangen bij meerdere katten

Als u meerdere katten heeft kunt u de kat waarvan u urine moet opvangen tijdelijk in een andere kamer zetten totdat de kat heeft geplast.

Urine opvangen bij honden

Bij honden kunt u de urine opvangen tijdens de wandeling. Op het moment dat uw hond gaat plassen kunt u een bakje eronder houden. U kunt ook een pollepel gebruiken zodat u, zonder de hond te erg te storen, gemakkelijker onder de hond komt.

Urine opvangen van hond of kat lukt niet: wat nu?

Sommige katten plassen alleen buiten wat het opvangen van de urine een grote uitdaging maakt. Ook bij honden kan het soms lastig zijn en gewoon niet lukken.

In dit geval kan de dierenarts helpen door een punctie van de blaas te doen onder begeleiding van een echo. Zo brengt de dierenarts de blaas mooi in beeld en kan dan met behulp van een naald direct in de blaas prikken en wat urine eruit zuigen.

Een groot voordeel is dat de urine ‘steriel’ is, er zit geen vervuiling bij en geeft dus de beste waardes bij de onderzoeken. Een ander voordeel is dat de dierenarts met behulp van de echo de blaas gelijk kan controleren op aanwezigheid van bijvoorbeeld blaasstenen. 

Voordelen en nadelen van het urineonderzoek

Eigenlijk zijn er geen nadelen aan een urineonderzoek voor uw kat of hond. Het is een diervriendelijk onderzoek waarvan uw dier geen last heeft. Het voordeel is dat u snel de uitslag heeft en vaak vlot een diagnose.

Wat zijn de kosten van het urineonderzoek?

De kosten zijn afhankelijk of het onderzoek in de kliniek gedaan kan worden of dat de urine moet worden opgestuurd. Voor de specifieke kosten kunt u contact opnemen met uw Sterkliniek dierenarts.

Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek neem dan gerust contact met ons op.

Leeuwarden

Jelsumerstraat 47 8917 EM Leeuwarden
Routebeschrijving 058 - 212 38 91