Ze zijn zo lief en ze vinden het zo lekker: de meeste honden zullen eten zolang u het toelaat. U bent echter verantwoordelijk voor de gezondheid en het gewicht van uw hond.

Maastricht

De Beente 28 6229 AV Maastricht - Heugem
Routebeschrijving +31 (0) 43 3560555

Overgewicht en voeding hond

Ze zijn zo lief en ze vinden het zo lekker: de meeste honden zullen eten zolang u het toelaat. U bent echter verantwoordelijk voor de gezondheid en het gewicht van uw hond.

Hond te zwaar

Ruim de helft van Nederlandse huisdieren is te zwaar. Het is dan ook niet meer dan logisch dat gewichtscontrole en afslankprogramma’s steeds meer aandacht van uw dierenarts krijgen.

Obesitas is tenslotte een belangrijke factor bij gezondheidsproblemen van honden, zoals bij artrose, diabetes, alvleesklierproblemen en ademhalingsproblemen.

Obesitas zorgt ook voor een kortere levensverwachting.

Risico's overgewicht bij de hond

Bij honden lijden vooral de gewrichten onder overgewicht. Veel knieblessures hebben vetzucht als oorzaak.

Ook is er een groter risico op suikerziekte en geboorte- en ademhalingsproblemen.

Overgewicht is schadelijk voor de organen. Waar men verder vaak niet bij stilstaat is het verhoogd anesthesierisico bij een eventuele operatie.

Overgewicht bij uw hond voorkomen

‘Maar hij kijkt zo lief’. U weet waarschijnlijk goed wat uw hond allemaal doet voor iets lekkers, maar (ook) hierin moet u de wijste zijn.

Bij onderstaande situaties is de kans op het ontstaan van overgewicht groter, en is het advies om goed op de voeding te letten.

Bij overstap naar nieuwe voeding

Een belangrijk risicomoment is de overgang op een nieuwe voeding, bijvoorbeeld van puppyvoeding naar voeding voor volwassen honden.

Let altijd op de hoeveelheid die bij de leeftijd en het gewicht van uw hond past.

Achterop de verpakking van het voer staat in grammen aangegeven wat uw hond per 24 uur (niet per maaltijd) mag ontvangen.

Na castratie of sterilisatie

Ook na een castratie of sterilisatie kan de hond aankomen door verandering in de stofwisseling. Het is verstandig om de voeding hierop aan te passen.

Om ervoor te zorgen dat u niet opeens een stuk minder brokken mag geven, is het verstandig om over te stappen naar een voeding speciaal voor gecastreerde of gesteriliseerde honden.

Deze voeding bevat minder onnodige stoffen (vetten), maar geeft uw hond wel een verzadigd gevoel.

Bij weinig beweging

Mocht het zo zijn dat u wegens omstandigheden tijdelijk minder tijd heeft voor fysieke uitdaging van uw hond, pas hier dan de hoeveelheid voeding op aan.

Snacks mogen, maar onthoud wat het zijn: extraatjes die vooral bestaan uit smaak en energie (vet), en weinig bouwstenen bevatten voor de gezondheid.

Voeding bij uw hond: waarop letten?

Net zoals bij mensen is 'gewoon minder eten' niet de beste oplossing om af te vallen. Maak niet zonder overleg met de dierenarts porties drastisch kleiner. Op deze manier zal uw hond ook minder goede bouwstoffen binnenkrijgen.

Dit kan weer andere problemen opleveren.

Bekijk sowieso de ingrediëntenlijst van de voeding en win informatie in als u twijfelt over de voedzaamheid. Uw dierenarts of paraveterinair geeft u graag advies.

Boven alles: meten is weten. Weeg uw hond (bij de dierenarts) en weet hoe een gezond gewicht er bij uw dier uitziet.

Over- maar zeker ook ondergewicht zijn symptomen van veranderingen in de gezondheid, dus altijd verstandig om goed in de gaten te houden.

Begeleiding bij afvallen van uw hond

Wil het laten afvallen (of juist aankomen) bij uw hond maar niet lukken? Uw Sterkliniek helpt u graag.

Bij de meeste dierenklinieken is het mogelijk om uw hond met behulp van een dierenarts en/of paraveterinair te laten afvallen.

Wij gaan met u in gesprek en laten u kritisch kijken naar de voedings- en bewegingstoestand van uw hond.

Mocht uw hond bijvoorbeeld ouder zijn of last hebben van gewrichten, kan hydrotherapie een optie zijn. 

Wij zullen u advies geven over de voedingskeuze en beweging. U kunt samen met hen het gewicht van uw hond bijhouden en aanpassen wanneer nodig.

Vraag bij ons naar de mogelijkheden. 

Twijfel, of een vraag?

Heeft u een vraag over het voorkomen van overgewicht bij uw hond, of twijfelt u of uw hond te zwaar is? Neem contact met ons op.

Maastricht

De Beente 28 6229 AV Maastricht - Heugem
Routebeschrijving +31 (0) 43 3560555