Desensibilisatie therapie voor uw huisdier

Is uw hond allergisch? Met desensibilisatie kan uw hond minder gevoelig gemaakt worden voor de stof waarvoor het dier allergisch is. Hierdoor kan de allergie afnemen of zelfs helemaal weggaan.

Naarden-Bussum

Brinklaan 148 1404 GW Bussum
Routebeschrijving 035 - 692 20 13

Allergie bij uw huisdier 

Bij gezonde huisdieren tolereert het immuunsysteem stoffen als huismijten en pollenkorrels. Als uw hond allergisch is, is het immuunsysteem deze tolerantie kwijt. Het immuunsysteem reageert daarom met een afweerreactie zodra deze stoffen het lichaam binnen komen. 

Komt de allergie tot uiting via de huid (=atopische dermatitis)? Dan leidt de afweerreactie van het immuunsysteem tot jeuk en ontsteking van de huid. Dit kan voor uw hond heel onaangenaam zijn.

Atopische dermatitis is een chronische aandoening. Helaas is het niet altijd mogelijk om ervoor te zorgen dat uw hond niet meer in aanraking komt voor de allergenen. Bijvoorbeeld als het gaat om een allergie voor huisstofmijt. 

In dat geval is er vaak een behandeling nodig, of een combinatie van behandelingen. Desensibilisatie is vaak een goede optie. 

Desensibilisatie alleen bij omgevingsallergenen

Desensibilisatie therapie werkt niet voor voedselallergenen. Is er sprake van een allergie voor een stof of meerdere stoffen uit de omgeving? Hiervoor is desensibilisatie therapie wel een geschikte behandeling. 

Wat is desensibilisatie therapie?

Met desensibilisatie therapie wordt geprobeerd om het immuunsysteem als het ware te heropvoeden, zodat het minder heftig op de allergenen reageert. 

Dit gebeurt door de hond voor langere tijd te injecteren met kleine hoeveelheden van de allergenen. Bij de therapie wordt de hoeveelheid van deze allergenen langzaam opgebouwd, net zoals de tijd tussen injecties. Zo kan uw hond langzaam wennen aan de allergenen. 

De injecties kunt u zelf geven. De dierenarts of specialist maakt een schema, zodat u precies weet wanneer u wat moet toedienen. De dierenarts laat u ook zien hoe u de injecties aan uw hond geeft. 

Prognose desensibilisatie therapie bij de hond

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de kans op succes bij een groot aantal allergenen niet kleiner dan bij weinig allergenen.

Het kan gemiddeld zo’n zes maanden duren tot u resultaat van de behandeling ziet. Na acht maanden wordt de behandeling geëvalueerd. Na deze tijd blijkt 60 tot 70 procent van de honden duidelijk minder last te hebben van de klachten. 

Is de desensibilisatie therapie succesvol? Dan zal uw huisdier de rest van zijn of haar leven injecties moeten krijgen.

Meerdere behandelingen naast elkaar

Niet alle honden worden helemaal klachtenvrij met de desensibilisatie therapie. Daarom combineren we de therapie vaak met andere behandelingsvormen. 

Zo kan uw hond medicijnen krijgen tegen jeuk of ontstekingen. Met aanvullende huidverzorging kan de huidfunctie ondersteund worden. 

Vooral in de eerste maanden van de therapie, als u nog weinig verbetering ziet, maken we vaak gebruik van ontstekingsremmende medicijnen als tijdelijke aanvulling.

algemeen

Kosten desensibilisatie bij de hond

De kosten van desensibilisatie bij uw hond hangen samen met het aantal allergenen waarvoor uw hond behandeld wordt. 

Heeft uw hond nog andere medicatie nodig, omdat de desensibilisatie net gestart is of deels effect heeft? In deze gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen. 

Twijfels, of een vraag?

Heeft uw hond last van een allergie, en bent u op zoek naar een goede behandeling? Neem contact op met ons. 

Naarden-Bussum

Brinklaan 148 1404 GW Bussum
Routebeschrijving 035 - 692 20 13