Dierenarts

Expertise: konijn en knaagdieren

Oprichter Dierenkliniek Huizerweg

In 1984 studeerde Fred van der Kolk af als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht. Twee jaar na zijn studie richtte hij zijn eigen dierenkliniek op in Bussum: Dierenkliniek Huizerweg.

Nu is Dierenkliniek Huizerweg samen verder gegaan met Sterkliniek Dierenartsen Naarden-Bussum. 

Nieuw behandelingsprotocol

Vanaf 2002 is Fred lid van de Werkgroep Bijzondere Dieren van de GGG/KNMvD. Hij kwam er achter dat het maken van een röntgenfoto een enorme bijdrage leverde aan de diagnostiek bij zieke konijnen en cavia's. Op basis van honderden röntgenologische onderzoeken kwam hij tot het eerste behandelingsprotocol voor zieke konijnen en cavia's. 

SAS

Tijdens de GGG Najaarsdag in 2004 presenteerde hij het eerste protocol voor onderzoek en behandeling van zieke en/of niet herstellende konijnen en cavia's en introduceerde hij het fenomeen SAS (secundair atonie syndroom). Een update van dat protocol publiceerde Fred in 2009 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Lezingen

Sinds 2007 is Fred voorzitter van de Werkgroep Kleine Zoogdieren en bestuurslid van Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit. Hij is regelmatig spreker op PVH-symposia. Tevens is hij lid van de projectgroep Konijn van de KNMvD en is hij als lid van de Formulariumcommissie Gezelschapsdieren co-auteur van het formularium Gezelschapsdieren Hond Kat en Konijn.

Fred gaf diverse lezingen en masterclasses op de KNMvD Voorjaarsdagen 2017 en geeft regelmatig lezingen over konijnen geneeskunde aan studenten op de Faculteit Diergeneeskunde, op de Avond voor Konijnen en het Konijnencongres. Tevens geeft hij nascholing in de geneeskunde van konijnen en knaagdieren aan dierenartsen. Fred is sinds 2010 een van de vaste sprekers op het jaarlijkse Konijnen- en Knagdierensymposium voor dierenartsen en voor paraveterinairen op de gelijktijdige Assistentendag.