Na het afscheid van uw hond of kat kunt u kiezen voor crematie of een begrafenis. Waar u bij een begrafenis over na moet denken, bespreken wij in dit artikel.

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Het begraven van een hond of kat

Nadat u in de dierenkliniek afscheid heeft genomen van uw hond of kat zijn er twee opties. Indien de eigenaar het dier niet zelf wil of mag begraven dan blijft het dier achter op de kliniek. Een speciale koeriersdienst komt dan zo gauw mogelijk het overleden dier ophalen om het naar het crematorium te brengen of naar een verzamelplaats voor verdere afhandeling. 

Mocht u wel een begraafplaats gekozen te hebben, kan het dat deze contact zal nemen met uw dierenkliniek en u daarna laten weten wanneer uw huisdier op de begraafplaats is en wanneer u afscheid kunt nemen. Het ligt aan de begraafplaats op welke manieren dit kan. 

Na overlijden van een hond of een kat wordt een overlijdensverklaring afgegeven voor de hondenbelasting en/of ziektekostenverzekering. Het medisch dossier wordt nog tot vijf jaar na overlijden van de patiënt bewaard.

Huisdier begraven: wat mag van de wet?

Iedere gemeente heeft haar eigen bepalingen omtrent het begraven van een huisdier op eigen terrein. Overleden huisdieren, door de wet “destructiemateriaal” genoemd, mogen officieel op geen enkele manier worden vervoerd anders dan door die bedrijven die daarvoor ontheffing hebben gekregen. Uiteindelijk moet een overleden dier volgens de wet vernietigd worden. Indien de eigenaar dit niet anders aangeeft is de dierenarts verplicht het overleden dier voor verdere afhandeling aan te bieden. Het overleden dier wordt dan gezamenlijk met andere dode dieren vernietigd.

Indien de eigenaar dit niet wenst en begraven niet aan de orde is dan kan ook worden gekozen voor crematie. Hierbij worden de dieren individueel of met enkele anderen gecremeerd. Desgewenst kan een urn, uitstrooiblik of ander aandenken verkregen worden.

Bij uw Sterkliniek kunt u gratis de brochure “Zijn we niet te vroeg?” verkrijgen welke u advies kan geven en ondersteuning kan bieden wanneer u precies met die vraag zit.