Wanneer moet ik mijn kat laten braken?

Probeert u kat te braken maar lukt het haar niet? Of vermoedt u dat ze iets heeft gegeten dat gevaarlijk is? In dit artikel bespreken wij wanneer braken opwekken wel en niet een goed idee is.

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Wanneer moet ik mijn kat laten braken?

Heeft u het vermoeden dat uw kat iets giftigs gegeten heeft? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Hier leest u hoe u een vergiftiging bij uw kat herkent en wat uw dierenarts kan doen.

Hoe herken ik een vergiftiging bij mijn kat?

De meeste katten zijn als het gaat om eten erg kieskeurig. Het komt daarom gelukkig niet vaak voor dat een kat iets geks eet.

Toch zijn katten soms zo nieuwsgierig dat ze iets giftigs eten.
Het is niet altijd duidelijk of de kat wel of niet iets giftigs heeft gegeten. De volgende symptomen kunnen wijzen op een vergiftiging:

Katten laten bij een vergiftiging niet altijd symptomen zien van een vergiftiging. Let daarom ook goed op het gedrag van uw kat. Is uw kat slomer dan normaal? Of is uw kat juist onrustig? Vraag uw Sterkliniek dan om advies.

Twijfelt u of uw kat iets giftigs heeft gegeten? Neem dan ook altijd contact op met uw dierenarts.

Mijn kat is vergiftigd, wat nu?

Weet u dat uw kat iets giftigs heeft ingenomen? Neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts.
Laat uw dierenarts weten welk middel uw kat ingenomen heeft, en hoeveel. U kunt ook (een deel) van het middel of product meenemen naar de praktijk.

Behandeling van vergiftiging

De behandeling van vergiftiging is sterk afhankelijk van wat uw kat heeft ingenomen. Mogelijke behandelingen bij uw kat zijn:

Mag ik mijn kat laten braken?

Op het moment dat uw kat iets giftigs eet, kan uw eerste reactie zijn om de kat te laten braken. Dit is heel begrijpelijk. Laten braken is alleen niet altijd het beste om te doen, en kan zelfs gevaarlijk zijn.
Op het internet staan veel fabels over het laten braken van uw kat, bijvoorbeeld met een zoutoplossing. Een zoutoplossing is zeer schadelijk en soms zelfs dodelijk voor katten.

Neem daarom altijd eerst contact op met uw Sterkliniek voor advies.

In de volgende situaties mag u uw kat absoluut niet laten braken:

Hoe herstelt mijn kat van een vergiftiging?

Allereerst is het voor uw kat belangrijk om rust te krijgen. Voor zowel uw kat als uzelf is een vergiftiging een stressvolle situatie.
De nazorg na een behandeling is afhankelijk van de soort vergiftiging. Uw dierenarts zal hier verdere informatie over geven.

Wat zijn de effecten van een vergiftiging op lange termijn?

De gevolgen van een vergiftiging voor uw kat op lange termijn zijn afhankelijk van onder meer de soort vergiftiging en de hoeveelheid tijd tussen de vergiftiging en de behandeling.
In veel gevallen is een vergiftiging gelukkig goed te behandelen. Helaas komt het ook voor dat een kat blijvende nierschade oploopt.

Wees er daarom altijd snel bij.

Neem bij een vermoeden van een vergiftiging gelijk contact op met uw Sterkliniek.

Wat zijn de kosten bij een vergiftiging?

Een vergiftiging is (bijna) altijd spoed. Om deze reden betaalt u meestal spoedkosten. De kosten hangen onder meer af van de soort en duur van de behandeling.
Neem voor de kosten contact op met uw Sterkliniek.

Twijfels, of vragen?

Twijfelt u over een vergiftiging, of wilt u aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op.