Een kankeronderzoek van uw hond kan nodig zijn wanneer u kanker vermoedt. Ziet of voelt u een tumor? Neem contact op met uw Sterkliniek.

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Kankeronderzoek bij de hond

Voelt u ineens een bult of zwelling bij uw hond? Of valt uw hond zonder reden af? Misschien heeft uw hond een goed- of kwaadaardige tumor. Laat uw hond zo snel mogelijk nakijken. Hoe eerder u erbij bent, hoe groter de kans op genezing.

Wat is kanker bij mijn hond?

Tegenwoordig krijgt ongeveer een derde van de honden een goed- of kwaadaardige tumor. De ziekte komt vaker voor, doordat honden ouder worden.

Kwaadaardige tumor

Een kwaadaardige tumor groeit en verspreidt zich snel. Vaak is een kwaadaardige tumor lastig te verwijderen doordat de tumor vergroeid is in het weefsel. Het is belangrijk om deze tumor zo snel mogelijk te verwijderen, om zo (verdere) uitzaaiingen te voorkomen.

Goedaardige tumor

Een goedaardige tumor zaait niet uit, maar kan wel steeds groter worden. De tumor is in de meeste gevallen gemakkelijker te verwijderen dan een kwaadaardige tumor.

Symptomen van kanker bij uw hond

De symptomen van kanker bij uw hond kunnen uiteenlopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u ineens een zwelling voelt. Ook kan uw hond last hebben van vage klachten, zoals gewichtsverlies.

Een aantal symptomen van kanker bij honden zijn:

Heeft mijn hond kanker?

Heeft u het vermoeden dat uw hond één of meer van bovenstaande symptomen of klachten heeft? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Hoe sneller we kanker kunnen constateren, hoe groter de kans op genezing.

Oncoloog voor huisdieren

Een oncoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van kanker. Bij Sterkliniek staan dierenartsen klaar die zich hebben toegelegd op de behandeling van tumoren.

Hoe ontstaat kanker bij mijn hond

Kanker ontstaat doordat een gezonde cel zich deelt in een ongezonde cel. Dit wordt ook wel een mutatie genoemd. De ongezonde cel gaat zich ongebreideld delen en zo ontstaat er een gezwel.

De mutatie kan bijvoorbeeld ontstaan door:

Kanker bij rassen

Sommige hondenrassen hebben meer kans op kanker dan andere rassen. Grote hondenrassen hebben bijvoorbeeld vaker last van kanker in de botten.

Het afweersysteem en kanker

Het afweersysteem van de hond speelt een belangrijke rol bij kanker. Als de hond een gezond en effectief afweersysteem heeft, zal het lichaam die kankercel vroegtijdig herkennen en onschadelijk maken.Helaas lukt dit niet altijd, waardoor de kankercel zich gaat delen en gaat groeien.

Het kankeronderzoek

Weefselonderzoek bij uw hond

Als uw hond een gezwel heeft, onderzoekt de arts het weefsel. Hiervoor wordt een klein deel van het gezwel afgenomen, of met een naald wat cellen uit het gezwel genomen en onder de microscoop bekeken.

Vervolgens wordt er een behandelplan of vervolgonderzoek opgesteld.

Onderzoek in welk stadium uw hond zit

Komt uit het onderzoek dat het weefsel kwaadaardig is? Dan moet er worden onderzocht in welk stadium de kanker zich bevindt.

Dit kan worden bepaald door middel van röntgenfoto’s, een echo, CT-scan of MRI-scan.

Mijn hond heeft kanker, en nu?

Nadat bij uw hond een goed- of kwaadaardige tumor is geconstateerd, zijn er verschillende mogelijkheden.

Mijn hond heeft een goedaardige tumor

Een goedaardige tumor kan in de meeste gevallen operatief verwijderd worden. De goedaardige tumor verspreid zich niet en zal bij volledige verwijdering niet terugkomen.

Mijn hond een kwaadaardige tumor

De behandeling van een kwaadaardige tumor is moeilijker, doordat er een grote kans is op uitzaaiing naar andere organen. Uw dierenarts adviseert u over het beste behandelplan.

De behandeling van kanker bij uw hond

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden tegen kanker bij honden.

Operatie

In veel gevallen is het operatief verwijderen van de tumor voldoende om uw hond te genezen. De tumor moet dan wel volledig zijn verwijderd, zodat de tumor niet verder kan groeien.

Chemotherapie

Chemotherapie kan ervoor zorgen dat de tumor vermindert, stabiliseert of soms zelfs verdwijnt. Het wordt ook vaker ingezet als nabehandeling na een operatie om microscopisch kleine uitzaaiingen te behandelen. Chemotherapie heeft minder bijwerkingen bij honden dan bij mensen. Het is een goede manier om kanker te behandelen.

Bestraling

Uw hond kan ook worden bestraald tegen kanker. Neem voor de mogelijkheden contact op met uw Sterkliniek.

Medicatie

Door middel van medicatie kan de pijn en ongemak bij uw hond verminderd worden.

Combinatie van behandelingen

In sommige gevallen is een combinatie van verschillende behandelingen het beste. Een operatie kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met chemotherapie.

Mijn hond is ongeneeslijk ziek

Als uw hond helaas ongeneeslijk ziek is, kunnen we uw dier alsnog behandelen tegen de kanker. Het doel van de behandeling zal dan het stabiliseren en remmen van de kanker zijn.

We vinden het welzijn van uw hond het belangrijkst. Met de behandeling kunnen we ervoor zorgen dat uw hond zo min mogelijk ongemak ervaart.

Kan ik kanker bij mijn hond voorkomen?

Kanker is moeilijk te voorkomen. Het kan ook spontaan optreden. U kunt wel de leefomstandigheden van uw hond zo optimaal mogelijk maken.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw hond niet in de buurt komt van schadelijke (kankerverwekkende) stoffen en rook niet binnenshuis.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Wij adviseren u om minimaal één keer per jaar met uw hond naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole. Op deze manier ontdekken we soms kanker in een vroeg stadium en kan er soms veel voorkomen worden.

Kosten onderzoek en de behandeling

De kosten van het onderzoek en de behandeling van kanker bij uw hond kunnen erg uiteen- en oplopen. De kosten zijn erg afhankelijk van het soort onderzoek en behandeling.

Voor vragen over de kosten kunt u altijd contact opnemen met uw Sterkliniek.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw hond een tumor heeft, of heeft u een vraag over het onderzoek? Neem contact met ons op!