Wanneer de natuurlijke bevalling niet verloopt zoals het hoort, kan een keizersnede nodig zijn.

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Een keizersnede bij uw hond

Vordert de bevalling van uw hond niet? Is uw hond lang aan het persen zonder verandering? Misschien heeft uw hond een keizersnede nodig. Wat houdt een keizersnede in en hoe gaat de operatie in zijn werk?

Wanneer heeft mijn hond een keizersnede nodig?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een keizersnede bij uw hond.

Allereerst kan het voorkomen dat uw hond het conditioneel niet aan kan om de bevalling te volbrengen. Dit kan komen doordat de hond ondervoed is tijdens de dracht. Soms draagt de hond zoveel pups dat er in de buik onvoldoende ruimte is voor eten.

Bij kortsnuitige honden komt een keizersnede veelvuldig voor. In de meeste gevallen is er sprake van een te smalle bekkenopening of te grote pups. De pups passen dan niet door de bekkenopening, waardoor een keizersnede nodig is.

Een andere reden om te kiezen voor een keizersnede is dat de bevalling niet vordert. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder leest u hoe u dit herkent en wanneer u contact op moet nemen met uw Sterkliniek.

Wanneer moet u de dierenarts bellen?

Uw hond is drachtig en heeft wellicht een keizersnede nodig. U belt de dierenarts:

Bij twijfel, belt u vooral de dierenarts voor advies.

Hoe verloopt een keizersnede bij de hond?

Het is belangrijk dat de keizersnede snel verloopt, zodat de teef zo kort mogelijk onder narcose hoeft.

Eerst zal er met een naald een slangetje in een bloedvat van de hond geplaatst worden. Aan dit slangetje komt een infuus waarmee de narcose (verdoving) gegeven kan worden. De hond valt hierdoor in slaap.

Vervolgens krijgt de hond een buisje in de luchtpijp zodat zij aangesloten kan worden op de bewakingsapparatuur. Als het nodig is kan de hond hiermee ook beademd worden.

De buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Daarna wordt er in de buik een snede van ongeveer 10 tot 20 centimeter gemaakt. Via deze weg worden de pups uit de buik gehaald.

De pups zijn geboren, wat nu?

Na de geboorte van alle pups worden gelijk de vruchtvliezen verwijderd. Ook wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt.

Vervolgens worden de pups drooggewreven. De pups kunnen door de narcose wat suf zijn. Het droogwrijven van de pups is belangrijk omdat het de ademhaling bevordert.

Tot slot wordt de operatiewond bij de moederhond gehecht. De dierenarts geeft dan de teef een middel om wakker te worden. De pups kunnen nu bij de moederhond gaan drinken.

De risico’s van een keizersnede bij de hond

Een keizersnede bij de hond is veel veiliger dan vroeger. De risico’s zijn gelukkig sterk verminderd. Toch brengen een operatie en narcose altijd risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn onder andere afhankelijk van de conditie en toestand van de moederhond en de pups.

Verder kan het voorkomen dat de moederhond na de operatie last krijgt van een buikvliesontsteking, baarmoederontsteking of ontsteking van de buikwond. Als er een dode pup aanwezig was in de baarmoeder, is de kans op ontstekingen groter.

De kosten van een keizersnede van de hond

De kosten van de keizersnede zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van de operatie en het gewicht van de hond. Neem voor een prijsindicatie contact op met uw Sterkliniek.

Vragen of twijfels?

Heeft u een vraag, of het idee dat de bevalling van uw hond niet goed verloopt? Neem dan contact met ons op!