Pre-consult: kies een hondenras

De grootste oorzaak bij problemen met huisdieren? De ondoordachte aankoop van een dier. Dierenarts Bob Carrière pleit voor een pre-consult: “Als mensen een koelkast kopen lezen ze minstens drie recensies, maar als mensen een huisdier kopen is het vaak een impuls. Dat vinden we als dierenarts heel zorgelijk, want zo belanden veel dieren in het asiel.”

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Wat zijn de achterliggende problemen?

Voor wat betreft de bijtincidenten wordt vaak de beschuldigende vinger gewezen naar “grote honden”. Procentueel echter zijn er bij bijtincidenten veel meer kleine honden betrokken. Aangezien het niet aannemelijk is dat honden verdwijnen uit onze maatschappij ligt de oplossing bij de baasjes.

Deze moeten meer van gedrag weten, moeten hun hond beter begeleiden en opvoeden en ALLE mensen moeten beseffen dat we hier met dieren te maken hebben en dat we mogelijke conflictsituaties moeten voorkomen.

Nee, het is niet zo dat iedere hond geaaid kan worden, nee, het is niet zo dat je iedere hond aan zijn oren moet kunnen trekken en nee, het is niet zo dat alle honden elkaar aardig vinden ook al zijn ze keurig opgevoed.

Wat wordt in het preconsult besproken?

Diersoort en ras

Allereerst het type huisdier dat aansluit bij de wensen van de toekomstige eigenaar. Bij rassen liggen de gedragseigenschappen redelijk vast en met bijna 400 hondenrassen is de keus groot. Ook katten verschillen per ras in eigenschappen!

Kiest de eigenaar voor een asieldier of voor een hond uit het buitenland dan is daar ook genoeg over te vertellen.

Een goede basis voor het preconsult is als de toekomstige eigenaar een lijstje opstelt waar het toekomstig huisdier liefst aan zou moeten voldoen.

Bij een hond valt te denken aan benodigde activiteit, grootte, gezinssamenstelling, type vacht/verharen, onderhoud, medische kosten, waken, “wachttijd”, mate van gehoorzaamheid, et cetera.

Financiën

Medische kosten zijn heel vaak een enorme teleurstelling voor de eigenaar. Deze is er zich bij de aanschaf niet van bewust, soms is een verzekering uitgesloten en op latere leeftijd openbaren zich de erfelijke aandoeningen die soms kostbare chirurgie vergen of levenslange behandelingen nodig hebben.

Op basis van ervaring en statistieken kan de dierenarts hier uitstekend een beeld bij schetsen. Zijn kosten geen bezwaar dan liggen alle opties open, zijn kosten een beperking dan kan men beter voor een type hond kiezen dat als meer gezond te boek staat.

Levensstijl

Gedrag is van groot belang en afhankelijk van type dier is dit in bepaalde mate voorspelbaar. Ook kan de ene hond beter leren dan de ander en bij sommigen is meer tijd nodig om gewenst gedrag aan te leren.

Ook de gezinssamenstelling is van belang, past dat, heeft de hond meerdere baasjes en accepteert deze dat of is het meer een type hond voor 1 baas? Leeft het dier op een erf of midden in de stad? Ook bij katten is er een duidelijk verschil in “hanteerbaarheid” en verdraagzaamheid.

Onze hoop

Door toekomstige eigenaren voor te lichten hopen wij dat deze meer bewust de aanschaf van een huisdier kunnen verrichten en niet ten prooi vallen aan de illegale (puppy)handel. Ook kunnen wij de reële prijs aangeven wat voorkomt dan de onwetende koper veel te veel of juist veel te weinig betaald voor een ongezond dier.

Op marktplaats worden ronduit schandalige prijzen gevraagd, tot wel €2300,- voor een kruising! Vaak is zien gelijk kopen en dan is het te laat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Door de aanstaande eigenaar te helpen bij het maken van een meer verantwoorde keuze hopen we bij te dragen aan minder menselijk en dierlijk leed inzake onze huisdieren. Niet voor niks is onze slogan ‘Samen voor het welzijn van uw huisdier’.

Het preconsult helpt!

De Telegraaf gaf aandacht aan dit belangrijke onderwerp en het werpt zijn vruchten af: “Een vriendin van mij is door jullie artikel laatst naar de dierenarts gegaan voor een preconsult sessie, dit heeft ervoor gezorgd dat ze een kat neemt in plaats van een hond. Ze heeft zich goed laten informeren en zij en haar vriend kwamen met de dierenarts tot conclusie dat op dit moment een kat beter was dan een hond. “

 

Een nieuw huisdier?

Overweegt u een nieuw huisdier? Maak bij uw Sterkliniek een afspraak voor een pre-consult.