Kattenziekte gesignaleerd in Nederland

Kattenziekte duikt op in Nederland

Er zijn in Nederland onlangs meerdere katten bezweken aan de kattenziekte. Dit is een vervelende ziekte die bijna altijd dodelijk is voor katten. Voorkom deze vervelende ziekte bij uw kat, en laat uw kat op tijd inenten.

De dodelijke kattenziekte is gesignaleerd in Gelderland. In een asiel zijn daar meerdere katten positief getest op de ziekte. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is, roepen dierenartsen van Sterkliniek op om katten op tijd te laten inenten.

Waarom is kattenziekte zo gevaarlijk?

Feline Panleukopenia, het virus dat kattenziekte veroorzaakt, tast de darmen van katten zo erg aan dat ze geen voedingstoffen en vocht kunnen opnemen. Katten die besmet zijn overlijden meestal één tot twee dagen later aan uitdroging. 

Mogelijke symptomen van kattenziekte zijn:

Herkent u deze symptomen bij uw kat? Kom dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Bij deze ziekte telt elk uur. Soms is een kat met kattenziekte nog te behandelen met anti-virusmiddelen. Helaas is het meestal al te laat. 

Op tijd inenten belangrijk

Er bestaat gelukkig een goede vaccinatie tegen kattenziekte, die na het eerste jaar elke twee tot drie jaar herhaald moet worden. Helaas doen veel diereigenaren dit niet, waardoor ongeveer tweederde van de katten nu niet beschermd is tegen deze dodelijke ziekte.

We zien ook dat veel vaccinaties door corona zijn uitgesteld. Hierdoor zijn er nog meer katten niet beschermd dan anders. Omdat het een zeer besmettelijke ziekte is, kan de ziekte zich snel verspreiden. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten. 

Ook binnenkatten inenten

Helaas worden ook binnenkatten getroffen door deze ziekte. Het virus dat deze ziekte verspreid is zeer besmettelijk en kan door diereigenaren via de schoenen meegenomen worden in huis. Het virus blijft voor weken of zelfs maanden besmettelijk. Laat daarom ook uw binnenkat altijd op tijd vaccineren. 

Check de vaccinaties van uw kat

Katten moeten om de twee tot drie jaar een vaccinatie krijgen om beschermd te zijn. Heeft uw kat weer een vaccinatie nodig, of twijfelt u of het weer tijd is? Vraag het aan uw dierenarts.

Veilig bezoek aan de dierenarts, ook nu

We hebben in deze tijd van het coronavirus alle maatregelen genomen om veilig langs te komen bij de dierenarts. Zoals altijd houden we ons aan zeer strenge hygiënische richtlijnen.