Ervaart uw hond of kat diarree, verstopping of andere darmproblemen? Of heeft uw dier last van neusuitvloeiing of langdurig hoesten? Als het niet duidelijk is wat er aan de hand is, kan uw dierenarts een endoscopie aanraden.

Strijen

Noordstraat 8 3291 TG Strijen
Routebeschrijving 0186 - 612 066

Wat is endoscopie bij hond of kat?

Endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de arts met behulp van een flexibele slang via de mondholte of de anus het maagdarmkanaal onderzoekt. Hierbij kan de binnenkant van de slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm van uw huisdier bekeken worden. 

Op deze manier kan bijvoorbeeld de oorzaak van verschillende (darm)klachten opgespoord worden. Uw dier moet voor het onderzoek onder narcose. 

De endoscoop is een dunne slang met daarin een camera. Met de endoscoop kan de dierenarts rustig bekijken wat er aan de hand is met de dunne darm of de maag zonder uw hond of kat enige stress te geven. De endoscoop bevat ook een werkkanaal waardoor de dierenarts instrumenten kan schuiven, zoals een tangetje om biopten te nemen van het slijmvlies of een vreemd voorwerp vast te pakken en te verwijderen.

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er geen chirurgische snede in uw dier gemaakt hoeft te worden. Hierdoor heeft uw dier minder napijn en herstelt het sneller dan na een gewone operatie.  

Wanneer een endoscopie?

Endoscopie bij honden en katten wordt vaak ingezet bij:

Tijdens de endoscopie kunnen de organen van binnenuit bekeken worden op afwijkingen. Ook kan er als nodig een stukje weefsel afgenomen worden, om dit verder te onderzoeken.  

Heeft uw dier een voorwerp ingeslikt? In sommige gevallen kan dit tijdens de endoscopie direct verwijderd worden. Als dit niet mogelijk is, is er alsnog een gewone operatie nodig. 

Experts in endoscopie

Voor het goed uitvoeren van endoscopie is de juiste kennis en apparatuur nodig. Bij Sterkliniek werken deskundige dierenartsen die dagelijks deze behandeling uitvoeren. Als nodig verwijst uw dierenarts u door naar een specialistisch verwijscentrum. 


Het onderzoek bij uw hond of kat

Voor een endoscopie moet uw huisdier nuchter zijn. Uw dierenarts bespreekt met u hoe lang voor het onderzoek uw dier nuchter moet zijn en waar u verder rekening mee moet houden. 

Het is bij een darmonderzoek ook belangrijk dat andere oorzaken zijn uitgesloten. Om die reden stelt de arts vaak voorafgaand aan de endoscopie een bloed- en ontlastingsonderzoek voor. 

Een darmonderzoek bestaat uit verschillende stappen: endoscopie is daar één van. Na een endoscopie of colonoscopie is het voor uw dierenarts vaak duidelijker wat er met de darmen van uw hond of kat aan de hand is. 

De meest voorkomende oorzaken van darmproblemen zijn:

Weefselonderzoek

Is er bij de endoscopie weefsel (een biopt) afgenomen voor verder onderzoek? Uw dierenarts zal aangeven wanneer de uitslag verwacht wordt, vaak is dit na ongeveer twee weken. In geval van spoed kan deze uitslag er al binnen enkele dagen zijn. Als de uitslag bekend is, bespreek de dierenarts deze uiteraard met u. 

Gebruik van prednison en endoscopie

Gebruikt uw hond medicatie met prednison? Wij raden het gebruik van prednison in de zes weken voorafgaand aan de endoscopie sterk af. De reden is dat na gebruik van dit medicijn sommige ziekten niet meer goed te herkennen zijn.

Slikt uw hond prednison en is zes weken zonder prednison geen optie? Dan zal de arts  tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen kan de arts besluiten om de endoscopie wel door te laten gaan.

Aanvullend onderzoek

Wanneer het onderzoek onvoldoende duidelijkheid geeft over de diagnose, kan aanvullend onderzoek bij uw dier nodig zijn. Uw dierenarts zal u hier dan meer over vertellen, ook welke kosten hieraan verbonden zijn. 

Voor- en nadelen endoscopie bij hond en kat

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er aan de binnenkant van de darmen, maag of slokdarm van uw dier gekeken kan worden zonder hiervoor een snede te maken, zoals bij een gewone operatie het geval is. Hierdoor herstelt uw dier sneller van de ingreep en heeft uw dier geen pijn van een operatiewond. 

Ook kunnen er tijdens het darmonderzoek biopten worden afgenomen zonder dat uw hond of kat er veel last van heeft. Deze weefsels kunnen in een laboratorium onderzocht worden, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.  

Een nadeel van een darmonderzoek is dat de darm leeg moet zijn en u uw dier er nuchter voor moet houden. Ook moet uw dier voor het onderzoek onder narcose. 

Kosten endoscopie hond of kat

De kosten van een endoscopie of ander darmonderzoek zijn afhankelijk van de onderzoeken die uw hond of kat nodig heeft. Zo kan het zijn dat uw huisdier één of meer van de volgende onderzoeken nodig heeft:

De tarieven verschillen per onderzoek. Als uw hond of kat alleen een endoscopie nodig heeft, zullen de kosten lager zijn.

Blijkt er uit het onderzoek dat uw huisdier medicijnen nodig heeft? Ook de kosten van de medicatie hebben invloed op de prijs. 

Wilt u meer informatie over endoscopie bij uw kat of hond of andere darmonderzoeken? Bij Sterkliniek werkt een groot aantal deskundige dierenartsen die dagelijks darmonderzoeken uitvoeren. We helpen u graag.

Strijen

Noordstraat 8 3291 TG Strijen
Routebeschrijving 0186 - 612 066