Uw hond heeft een ongeluk gehad en nu een poot gebroken. Lees hier over een gebroken poot en andere botbreuken bij de hond.

Wezep

Rondweg 78 8091 XK Wezep
Routebeschrijving 038 3766201

Een botbreuk bij uw hond

Botbreuken komen helaas regelmatig voor bij honden. Uw hond kan een botbreuk oplopen door bijvoorbeeld een ongeluk of een val.

Als een botbreuk bij een hond niet behandeld wordt, is de kans op misvormingen en vergroeiingen helaas aanwezig. Daarnaast kan uw hond door een ongeluk ook andere inwendige verwondingen oplopen.

Het is daarom belangrijk om na een ongeluk altijd met uw hond naar de dierenarts te gaan.

De symptomen van een gebroken poot bij uw hond

Hoe herkent u een gebroken poot bij uw hond?

De symptomen zijn niet altijd zo duidelijk. Bij sommige botbreuken is er alleen een zwelling en/of verkleurde poot te zien. Maar dit kan ook wijzen op een kneuzing.

Hoe wordt een gebroken poot vastgesteld?

Een botbreuk bij uw hond is in de meeste gevallen te zien op een röntgenfoto. Om een breuk vast te stellen zal uw dierenarts daarom vaak een röntgenfoto maken.

Hond aangereden: wat nu?

De symptomen bij problemen na het aanrijden van een hond variëren van hele duidelijke verwondingen tot niet zichtbare (inwendige) verwondingen.

Omdat verwondingen soms niet direct zichtbaar zijn, is nader onderzoek van uw hond na een ongeluk altijd nodig.

Eerste advies na ongeluk

Neem daarom na een ongeluk altijd direct contact op met een dierenarts. De dierenarts kan u telefonisch advies geven voor of tijdens uw rit naar de dierenkliniek. Stop een eventuele bloeding. Houd uw dier rustig, en vervoer uw dier eventueel op een plank bij verdenking van rugletsel.

Lees verder bij: Spoed.

Mijn hond heeft een gebroken staart, wat nu?

Heeft uw hond een breuk in één van de wervels van de staart? Bij een breuk in één van deze wervels is het belangrijk dat de zenuwbanen nog intact zijn.

Kan uw hond de staart nog bewegen? En is er gevoel in de staart? Dan zijn de zenuwen in de meeste gevallen nog intact.

Neem bij een breuk in de staart of twijfel hierover altijd contact op met uw Sterkliniek.

Staartamputatie

Als de staart van uw hond verlamd is, kan dit helaas niet altijd meer hersteld worden.

Het is dan vaak het beste om de staart te laten verwijderen. Met deze amputatie kunnen verdere beschadigingen en ontstekingen aan de staart worden voorkomen.

algemeen

De behandeling van een botbreuk bij uw hond

Bij een botbreuk kan uw hond verschillende behandelingen nodig hebben. De type behandeling hangt onder meer af van de soort breuk, leeftijd en het temperament van uw hond. Hieronder leest u een paar mogelijke behandelingen bij een botbreuk.

Een operatie

Als uw hond wordt geopereerd, wordt de botbreuk vastgezet met schroeven, platen of een fixateur aan de buitenkant van de poot.

Een operatie geeft in veel gevallen het beste resultaat en de grootste kans op genezing.

Een spalk of gips

Uw hond kan alleen een spalk of gips krijgen bij een breuk in het onderbeen of de voet.

Soms moet voor het plaatsen van de spalk of het gips eerst de breuk rechtgezet worden. Dit moet onder narcose.

De spalk of het gips moet vaak minimaal zes weken blijven zitten. Tijdens deze periode moet uw hond verschillende keren bij de kliniek terugkomen voor het verwisselen van de spalk of het gips.

Botbreuken bij een hond op natuurlijk wijze laten genezen

In enkele gevallen wordt de keuze gemaakt om de breuk op natuurlijke wijze te laten genezen. Uw hond heeft dan strikte benchrust nodig.

De kans op een goede genezing is bij deze behandeling klein. Als de breuk niet goed geneest, kan de hond een verkeerde houding krijgen. Of pijn blijven houden.

In deze gevallen is soms een amputatie nodig. Om deze reden zal uw dierenarts deze behandeling niet vaak aanraden.

Na de botbreuk van uw hond

Als uw hond de behandeling voor een botbreuk heeft gehad, is het belangrijk dat uw hond thuis rust krijgt. De rust heeft uw hond nodig, zodat het genezingsproces optimaal kan verlopen.

Het is belangrijk dat uw hond zes weken lang (bench)rust krijgt en buiten aan de lijn wordt uitgelaten.

Na de zes weken wordt met een röntgenfoto gecontroleerd of de botbreuk goed geneest. Als de breuk genezen is, kan de beweging weer worden opgebouwd. Soms is het nodig om dat met behulp van fysiotherapie te doen.

De kosten van een botbreuk bij uw hond

De kosten van een botbreuk operatie kunnen zeer uiteenlopen, vooral afhankelijk van hoe gecompliceerd de botbreuk is en waar uw hond een botbreuk heeft opgelopen. Zo is een gecompliceerde heupoperatie iets heel anders dan een ‘netjes’ gebroken poot.

De hoogte van de kosten ligt aan de soort behandeling, gewicht van uw hond en de hoeveelheid controles die uw hond nodig heeft.

Neem voor de kosten van de behandeling van uw hond contact op met uw Sterkliniek.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw hond een botbreuk heeft? Of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.