Een binnenkat die de deur uitschiet of een buitenkat die ineens niet meer thuis komt. Het is belangrijk uw kat de chippen en te registreren zodat als uw kat gevonden wordt, hij of zij weer naar huis gebracht kan worden.

Wezep

Rondweg 78 8091 XK Wezep
Routebeschrijving 038 3766201

Helaas zijn nog veel katten in Nederland niet gechipt en komt het vaak voor dat gevonden katten niet naar de rechtmatige eigenaar teruggebracht kunnen worden. Het beste om dit te voorkomen is door uw kat te chippen!

Mijn kat laten chippen

Het chippen van de kat houdt in dat de kat een klein buisje onder de huid krijgt ingebracht met een naald. Het buisje is 12 -14 millimeter en bevat een chip met een uniek nummer.

Het buisje wordt tussen de schouderbladen of in de linkerzijde van de hals geplaatst. Nadat de chip is geplaatst kan de dierenarts of u het nummer registreren en uw gegevens koppelen aan die van uw kat.

Het unieke nummer van uw kat

Het unieke nummer kan worden uitgelezen door een chipreader. Elke dierenkliniek, asiel, dierenambulance en politie heeft een chipreader, zodat uw kat in geval van nood altijd geïdentificeerd kan worden.

Het chipnummer komt in het paspoort of vaccinatieboekje van uw kat te staan. U kunt de registratiegegevens zelf controleren via www.chipnummer.nl.

Wanneer moet ik mijn kat laten chippen?

U kunt zelf het moment bepalen waarop u uw kat laat chippen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens één van de eerste vaccinaties van het kitten of tijdens het castreren of steriliseren van uw kat.

Wij adviseren u om uw kat te laten chippen en registreren voordat uw kat van u de buitenwereld mag gaan verkennen. Mocht uw kat tijdens zijn of haar eerste ontdekkingstocht buiten het huis ergens van schrikken en wegrennen, dan zijn ze in ieder geval herleidbaar naar u. Wel zo’n fijn idee.

Ik wil met mijn kat naar het buitenland

Als u met uw kat naar het buitenland wilt, is het verplicht om uw kat gechipt en geregistreerd te hebben.. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw dierenarts of kijken of www.LICG.nl.

Waarom is het chippen bij de kat niet verplicht?

Gelukkig komt illegale handel bij katten veel minder vaak voor dan bij honden. Bij katten is juist het groeiend aantal zwerfkatten een toenemend probleem. Desondanks ligt de verantwoordelijk van het chippen en registreren van katten, volgens de overheid, bij de eigenaar.

Volgens de overheid zou het chippen en registreren te weinig invloed hebben op het beperken van zwerfkatten om het verplicht te maken.

Wat kost het chippen van mijn kat?

De kosten van het laten chippen en registreren verschillen per kliniek. Voor specifieke kosten kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

algemeen

Verzekering en SterPlan

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden het chippen volledig of gedeeltelijk, soms is het laten chippen zelfs verplicht voor het afsluiten een verzekering. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.

Veel Sterklinieken bieden SterPlan aan, een preventief zorgplan voor uw kat. Als u SterPlan voor uw kat afsluit ontvangt u vaak korting op het laten chippen van uw kat. Informeer hiernaar bij uw Sterkliniek.